Покупка на кола, която никога на получавате. Стоки, различни от

...
Покупка на кола, която никога на получавате. Стоки, различни от
Коментари Харесай

Кои са топ 3 на онлайн измамите според Европейския потребителски център

Покупка на кола, която в никакъв случай на получавате. Стоки, разнообразни от поръчаните. Нежелани абонаменти, които товарят фамилния бюджет. Тези онлайн измами са топ 3 в класацията, заяви Европейският потребителски център (ЕПЦ).

Класацията е направена на база потребителски недоволства, а октомври е месецът ни киберсигурността и по тази причина от ЕПЦ припомнят да се внимава.

Една от постоянно публикуваните измами, която може да коства спестяванията, е при покупката на коли втора ръка. Обикновено офертата е доста добра, а потребителят бива подведен с изпращане на проформа фактура и заричане, че автомобилът ще бъде доставен до две седмици.

" Започват да водят договаряния с продавача, получават проформа фактура и един контракт, който нормално е на името на физическо лице, не на компания, само че зарадвани и забързани от това, че офертата е супер преференциална, доста хора не обръщат внимание на тази обстановка. Те превеждат парите с банков трансфер и в следствие продавачът изчезва ", описа пред БНР Соня Спасова от ЕПЦ.

От центъра поучават в такива случаи да не се прибързва с превеждането на пари, преди да се направи оглед на място.

Вторият постоянно срещан тип машинация е обвързван с покупка на облекла, обувки, аксесоари или техника. И в тези случай офертата е преференциална. От ЕПЦ дават образец с покупка на електрически скутер. Три седмици след поръчката потребителят получава имейл, че доставката му е в пощата. Там обаче го чакат очила на цена от 1 евро.

" Първото и главно предписание е инспекция и отново инспекция. Не кликайте върху уебсайт, който инцидентно е попадал в полезрението ви. Особено в случай че домейнът ви се коства някак чудноват, вътре има всевъзможен тип артикули и всичките са извънредно преференциални и понижени. Сравнете цените на определения артикул с тези на други онлайн търговци. Потърсете мнения за определения продавач. И проверете дали адресът на уеб страницата е сигурен - би трябвало да стартира с http ", поучават от центъра.

Много постоянно деца и тийнеджъри, играещи разнообразни игри онлайн, стават жертва на машинация без да схванат. Това се прави най-вече посредством кодове, които им се изпращат като известия. При отварянето на линковете обаче те се съгласяват на абонамент за разнообразни услуги. Така се усилва сметката за телефона или парите се взимат от банкова карта, в случай че такава е записана.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР