Покруса: Посрещаме Великден с осиротял престол, нов патриарх през юни.

...
Покруса: Посрещаме Великден с осиротял престол, нов патриарх през юни.
Коментари Харесай

Покруса: Посрещаме Великден с осиротял престол, нов патриарх през юни


Покруса: Посрещаме Великден с осиротял трон, нов патриарх през юни. Българският Великден за първи път злочест. Национален печал в петък и събота, Вселенският патриарх ще възглави опелото.
Неофит самичък е поискал да бъде положен
в митрополитския храм “Света Неделя ”, до момента няма заровен в София патриарх. 9 от 13 митрополити с право да бъдат определени за глава на православната ни черква – четвъртия от възобновяване ѝ през 1953 година

За първи път православните българи ще посрещнат Възкресение Христово осиротели,
без глава на църквата си.
България се прости с патриарх Неофит, който умря в 22,22 ч на 13 март във Военномедицинска академия.

Поклонението пред тленните му остатъци ще стартира в 9 часа в петък в Патриаршеската катедрала “Св. Ал. Невски ”.


В събота от 9,30 ч стартира отслужването на заупокойна литургия. След нея ще бъде осъществено опело, което ще възглави Вселенският патриарх Вартоломей.Руският и сръбският патриарх няма да дойдат
да изпратят Неофит, тъй като по същото време щели да погребват в Москва свещеник, който е бил представител на съветската патриаршия в Белград.

След опелото с литийно шествие тленните остатъци на патриарха ще бъдат отнесени в храма “Св. Неделя ”, където ще бъде положено.
Да бъде заровен в “Св. Неделя ”, е воля на
патриарха и решение на Светия синод, акцентира митрополит Киприан, който разгласи решенията след вчерашното траурно съвещание на синода.

В “Света Неделя ” Неофит и брат му стават иподякони като дребни момчета, това бе и митрополитската му черква като софийски епископ – какъвто също беше. Той самичък е ръкоположил предстоятеля на храма Николай Георгиев.
“Мир, благост, мъдрост и боголюбие ”,
разказа насълзен през вчерашния ден духовния си татко отец Николай. Досега няма заровен в столицата български патриарх. Гробът на Максим е в Троянски манастир, а волята на предшественика му Кирил е била да бъде положен в Бачковския.
Петък и събота ще бъдат дни на народен печал,
оповестиха от Министерския съвет. Това отсрочва и връчването на мандата на Мария Габриел за сформиране на кабинет.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, като най-старши в понижения състав на Светия синод, би трябвало да провежда изпращането и погребението на патриарх Неофит.

На 6 месеца на ротационен принцип се трансформира този понижен състав – непрекъснато заседаващият съгласно устава на БПЦ 4-членен състав на синода, който е под управлението на патриарха, изясни митрополит Антоний. В понижения състав са Русенският митрополит Наум, Неврокопският Серафим и Старозагорският Киприан.

След като патриархът бъде изпратен, синодът – във вторник или сряда, към този момент
ще избере наместник- ръководител,
който да дава отговор за избора на нов глава на православната ни черква. Процесът би трябвало да завърши в идващите 4 месеца. Наместникът ще извършва и ролята на Софийски митрополит.

Изборът на нов патриарх може да стартира 40 дни след гибелта на Неофит. Този интервал съответствува с Великия пост за Възкресение Христово, който стартира идния понеделник – след Сирни заговезни (Прошка) на 17 март. Така към задвижване на процедурата ще се пристъпи, откакто отминат великденските празници, които православните българи за първи път ще посрещнат без духовния си лидер.
 Първи с патриарха се сбогуваха членовете на Светия синод. Първи с патриарха се сбогуваха членовете на Светия синод. Снимка: Велислав Николов
За да бъде излъчен новият, се привиква Патриаршеският изборен църковен събор. В него вземат участие митрополитите, по трима свещеници и двама миряни от всяка епархия (само София има право на 10 представители), представители на манастирите и духовните учебни заведения.
Също за първи път съответствува процедурата
по желание на митрополит и тази за патриарх, откакто синодът спря избора на нов Сливенски епископ.

Първо би трябвало да бъде определен нов патриарх, а по-късно под неговото управление да се извърши изборът на Сливенски митрополит, изясни игуменът на Църногорския манастир Никанор.

Това значи, че
гласуването за нов патриарх ще стане с един митрополитски глас по-малко
Първо би трябвало да се избере лидерът на Сливенската епархия, настоя обаче Пловдивският митрополит Николай в коментар пред Българска национална телевизия през вчерашния ден. Подобен спор е имало и на самото първо съвещание на Синода след кончината на дядо Неофит.

За глава на БПЦ се избира всред епархийските митрополити, които са навършили 50 години и са били най-малко 5 година на такова служение. Към днешна дата 9 от 13 митрополити могат да бъдат определени за четвърти подред патриарх на Българската православна черква след възобновяване ѝ през 1953 година

На изискванията дават отговор Американският митрополит Йосиф (той е най-възрастният), Великотърновският Григорий, Плевенският Игнатий, Ловчанският Гавриил, Пловдивският Николай, Варненският Йоан, Русенският Наум,
Видинският Данаил и Врачанският Григорий.
Търновският Григорий пое управлението на синода, когато патриарх Неофит влезе в болница в края на 2023 година

Най-малко седем дни преди избрания ден за избор на български патриарх и Софийски митрополит Светият синод се събира на съвещание и с скрито гласоподаване избира с болшинство 2/3 трима претенденти за патриаршеския трон. Ако двама митрополити получат еднакъв брой гласове, следва нов избор и при него се излъчва този, който събере нормално болшинство.

Патриаршеският изборен църковен събор се привиква в неделен ден. Ако процедурата се задвижи след Възкресение и Гергьовден, това значи, че през юни православната ни черква ще има новия си лидер. Гласуването на участниците в събора е скрито, изборът става с най-малко 2/3 от гласовете на присъстващите гласоподаватели. Ако никой не ги събере, първите двама по избор отиват на балотаж. Ако на него излязат равни, има и трето гласоподаване. Когато най-сетне бъде избран избраникът, Светият синод първо отслужва признателен молебен и прави интронизацията на новия патриарх.
Източник: 24 часа
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР