Покрай всички мерки, свързани с извънредното положение заради разпространението на

...
Покрай всички мерки, свързани с извънредното положение заради разпространението на
Коментари Харесай

И промени в закона за вероизповеданията покрай спешните текстове за извънредното положение

Покрай всички ограничения, свързани с изключителното състояние поради разпространяването на ковид в България, се оферират и промени в Закона за вероизповеданията, които нямат общо със обстановката. Текстовете са импортирани сред първото и второто четене на изключителния закон от депутатите от Движение за права и свободи Йордан Цонев и Хамид Хамид.

Те касаят текстовете за финансирането на вероизповеданията от страната, а не ограниченията против и в резултат на ковид. От предходната година страната отпуска дотация от 10 лв. на набожен на вероизповеданията, към които се числи над 1% от популацията. Това на процедура са Българската православна черква и Главното мюфтийство, които бяха посочени и поименно в текстове от закона.

Сега Хамид и Цонев оферират " Главно мюфтийство " да се размени с " Мюсюлманско вероизповедание " в няколко текста на Закона за вероизповеданията, както и в Закона за бюджета за 2020 година, където се дефинират дотациите за съответната година.

Редакцията се налагала, защото в правосъдната регистрация на мюсюлманското вероизповедание не участват думите " Главно мюфтийство ". Това можело да затрудни отпущането на дотацията за него. За това се предложила и публицистичната смяна, изясни през Mediapool Цонев.

Текстовете се внасяли незабавно в този момент, защото заплащанията към църквата и мюфтийството почнали от 1 март, а разминаването сред наименованието в правосъдната регистрация и това в закона било спънка за отпущането на парите на мюсюлманското вероизповедание.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР