Покрай почивните дни за Великден и майските празници се очаква

...
Покрай почивните дни за Великден и майските празници се очаква
Коментари Харесай

Българите хукват към Египет за Великден

Покрай почивните дни за Великден и майските празници се чака към 30 000 българи да потеглят на пътувания в чужбина, оповестиха за TravelNews от туристическия бизнес. Според прогнозите на Института за разбори и оценки в туризма (ИАОТ) през уикенда на Великден ще има към 200 000 наши туристи, които ще останат в границите на страната. Очакванията са туристите да слеят почивните си дни сред Възкресение Христово и Гергьовден, като по този начин пътуванията навътре в България ще се усилят до половин милион. По този метод великденската им почивка ще продължи към 10 дни. Официалните неработни дни към Великден са 4 - от Разпети петък до втория ден на Великден, в това число (от 30 април до 3 май). Ден в допълнение - 4 май, пък получаваме, тъй като 1 май се пада в събота. Трябва да се върнем още веднъж на работа на 5 май и 7 май, защото Гергьовден също е почивен ден.

За великденските и майските празници обичайно българите вървят най-вече в Гърция и другите прилежащи страни. Заради пандемията, Гърция и Турция остават с огромни ограничавания и до тях съвсем няма да има пътувания. В чужбина най-вече пътувания тази година ще има до Египет, демонстрира информация измежду туроператорите. Те провеждат общо към 20 чартъра до Хургада и Шарм ел-Шейх, с които ще заведат към 3500 българи в двата курорта. Първите групи към този момент са там от 24 април 2021 година

“Египет заменя Гърция през тази година. Това е най-търсенета дестинация за Великден и майските празници”, съобщи за TravelNews Пресиан Лозанов, шеф на “Ара тур”. Освен туристи, той ще заведе и 80 свои другари в арабската страна. За Египет се изисква отрицателен PCR тест на отиване и подобен след идването назад в България, с цел да не бъдете под каранти, изясни Лозанов. Други дестинации, до които ще пътуват българите за празниците са Дубай, Доминиканската република и Малдивите.

Антон Наумов, шеф на “Онекс тур” разгласи, че имат най-вече записвания за Египет. Отделно единствено те имат чартър до Доминикана и всяка седмица подобен до Малдивите, които ще продължат до края на май. Бейзат Туналъ, генералният представител на един от огромните непознати туроператори у нас - TEZ tour уточни, че за Великден и майските празници върви единствено Египет. За Гърция и Турция всички стратегии са анулирани поради огромните рестрикции. Вероятно пътуванията до двете дестинации ще стартират да се случват към края на май, счита Туналъ.

Най-много чартъри до Египет прави най-големият български туроператор „ Абакс “ – общо 12, които са цялостни, разгласи Георги Пасев, маркетинг шеф на компанията. Полетите с “Бългериън ер чартър” са до Хургада, Шарм ел-Шейх и Кайро. Туроператорът ще командирова рекорден брой 25 български екскурзоводи, които ще съпровождат групите и ще описват, и демонстрират историята на Египет. Температурите в Египет сега са търпими към 30 градуса, а влажността обичайно е доста ниска (под 30%) спрямо други морски дестинации. Компанията ще прави чартърни стратегии до локалните курорти през цялото лято и есента до края на октомври, сподели Пасев.

Невена Николова, шеф на “Дрийм холидейс” залагат на чартър до Йордания за Великден, който към този момент е съвсем цялостен. Останали са единствено 6 места. По постоянни линии имат туристи и за Дубай. Други три туроператора - "Екзотик холидей ", Luxutour и "Руал травел " се комбинираха и вършат взаимен чартър до Малдивите за Великден и майските празници. Освен до Малдивите имаме групи и до Дубай и Египет, сподели Петър Стоянов, шеф на Luxutour.

Туроператорът „ Аполо “ прави два чартъра до Египет около Великден и майските празници. Първият е отпътувал на 24 април, а идващият е на 8 май 2021 година с самолетната компания „ Бългериън ер чартър “, съобщи Павлина Илиева, шеф на компанията. Специфичното в програмата е, че се залага на круизите, в каквито е профилиран туроператорът. Това е мини отмора в курорта Хургада, тридневен круиз по река Нил и екскурзия в столицата Кайро. Програмата е наситена и разнообразна, добави Илиева.

Египет е приел 500 000 туристи през първите три месеца на 2021 година и е спечелил доходи от туризъм сред 600 и 800 милиона $, съобщи заместник-министърът на туризма Гада Шалаби пред Sky News Arabia. Приходите от туризъм са спаднали със 70% през 2020 година заради пандемията от ковид, като броят на посетителите се срутва до 3,5 милиона от 13,1 милиона през 2019 година.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР