Покрай огромния шум, вдигнал се около 100-годишнината на Генко Генков

...
Покрай огромния шум, вдигнал се около 100-годишнината на Генко Генков
Коментари Харесай

Картините на Генко Генков поскъпнаха над два пъти

Покрай големия звук, вдигнал се към 100-годишнината на Генко Генков – Лудия талант, цените на картините му означиха нов пик.

 

Към днешна дата цените на творенията му са скочили повече от два пъти спрямо предходната година. Много е мъчно да се откри негова картина на стойност под 10 000 евро.

Дори дребните рисунки, които маестрото подаряваше на инцидентни жители, са скочили четворно – от 400-500 лева на най-малко 1000 евро. Големите му платна пък доближават зашеметяващите 25 000 евро, а някои от най-ценните му картини въобще не се оферират на пазара.

От три години насам не е излизал нито един негов портрет.

 

След кончината на Лудия талант през 2006 година цените на творенията му започнаха да пълзят нагоре. Появяват се колекционери от чужбина, които изкупуват десетки негови работи и по този начин подвигат цените. Младите милионери, колекциониращи изкуство, също са очаровани от мощните произведения на гения и го припознават като неоспорим феномен на епохата, в която е творил. Така в последните години Генко Генков се трансформира в един от най-скъпите художници, паралелно с Владимир Димитров-Майстора, Иван Вукадинов и Златьо Бояджиев.

 

Най-много произведения на Генко от частните колекционери има Боян Радев – над 80 платна, неведнъж придобивани по много противоречив метод.

До 6 септември ценителите на изкуството могат да видят две забележителни изложения в София, събрали най-емблематичните картини на Генко Генков, с които се означават 100 години от рождението на популярния художник.

Инфо: Уикенд

Тагове: Генко Генков Лудия гений Боян Радев творби картини Владимир Димитров-Майстора Иван Вукадинов Златьо Бояджиев
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР