Покрай арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова

...
Покрай арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова
Коментари Харесай

Държавни ведомства и фирми са получили джипове от строителя на Турски поток

Покрай арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова в петък се заприказва още веднъж за джиповете, които построилата газопровода "Турски поток " на българска територия компания "Аркад " е раздала на държавни ведомства и компании, в това число "Булгартрансгаз ", която беше възложител и, на хартия, инспектор на "Аркад " по плана. Оказа се, че страната е получила минимум 9 джипа, като пет от тях се употребяват в "Булгартрансгаз ", а другите четири - в Министерството на околната среда и водите (МОСВ).
По време на арестите в четвъртък вечерта един от тези джипове беше открит от служителите на реда в двора на къщата на пиарката на Борисов Севделина Арнаудова, като нейният брачен партньор Делян Димитров призна, че автомобилът е бил каран от него и му е бил възложен като длъжностен в качеството му на член на управлението на "Булгартрансгаз "
"Когато свърши планът, ни дадоха да употребяваме техни коли, които са на лизинг. Както дадоха на нас, по този начин дадоха и на министерството на екологията и на организацията по горите. Дадени са да ги употребяваме, не са дарени ", съобщи Димитров пред Би Ти Ви в петък във връзка служебния си джип. Обяснението, което Димитров даде, е много необичайно и повдига въпроса дали не става дума за тип рушвет към държавния чиновник от частна компания.
От Изпълнителната организация по горите (ИАГ) обявиха за "Дневник ", че изказванията, че употребява джипове на "Аркад ", не отговаряли на истината. "Изпълнителна организация по горите и нейните структури и профилирани териториални звена в никакъв случай и по никакъв мотив не са получавали за прилагане, нито по какъвто и различен ред, коли на гореспоменатата компания. Обновяване на автопарка на ИАГ е осъществявано само и единствено от бюджета на Агенцията ", показаха от организацията по горите.
Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов посочи в петък в обява във "Фейсбук ", че джиповете от "Аркад " в системата на подопечното му министерство са четири броя. По думите му те са предоставени за прилагане до края на 2022 година с контракти, подписани от някогашния постоянен екоминистър Емил Димитров - Ревизоро, който даже е употребил персонално един от тях. "Наредих незабавно да бъдат върнати на "Аркад " и следва да желая спомагателни инспекции към разнообразни институции за определяне на спор на ползи, корупция и свързани лица, незабавно щом се завърна от Брюксел ", уточни Сандов, който заема поста от близо 100 дни и се "разбърза " с връщането на джиповете, едвам когато още веднъж се заприказва за тях.
Екоминистърът посочи, че на 10 февруари 2021 година са подписани 3 контракта сред "Аркад " и трите дирекции на национални паркове за даване на право на прилагане на 4 автомобила (3 пикапа "Форд ", модел "Рейнджър ", и 1 джип "Ленд Роувър "). "Ленд Роувър " е бил даден на Националната работа за защита (НСО) за безплатно прилагане, в това число от Емил Димитров. През октомври 2021 година този джип е върнат от НСО на парка, а по-късно е предаден на екоминистерството, само че не се е употребил.
Пред "Капитал " шефът на "Булгартрансгаз " Владимир Малинов изясни, че сдружението има контракт от февруари 2021 година за безвъзмездното прилагане на 5 автомобила вид SUV до края на 2022 година, които са от разнообразни марки. "Изпълнителят "Аркад " предложи да ни ги даде безплатно, като "Булгартрансгаз " си поема разноските за обслужване и поддръжка. Колите могат да се карат единствено в границите на България. Споразумението изтича в края на тази година ", сподели още той и акцентира, че в контракта за използването на колите имало антикорупционни клаузи.
Всички тези джипове евентуално ще бъдат върнати още идната седмица, то това няма да даде отговор на въпроса за зависимостите към "Турски поток ", отбелязва "Капитал " и напомня, че мегапроектът за към 3 милиарда лева, зад който писмено стоят съветски ползи, потегли със скандал и подозрения за нагласена процедура по Закона за публичните поръчки, продължи с опит за промяна на изпълнителя, подмолни сделки на политическо равнище за образуването на прикрит консорциум, промяна на доставчика на тръбите в ход, невиждана до момента поддръжка от институциите, с цел да се случат нещата (за разлика от газовата връзка с Гърция), липса на надзор и контрол, непрозрачни заплащания, замяна на притежатели, противозаконни подизпълнители и други
Борисов се срещна с съветския президент Владимир Путин в Москва през май 2018 година, а малко по-късно беше оповестена и така наречен процедура за запазване на потенциал, която трябваше да потвърди, че към продължението на "Турски поток " през България има търговски интерес. Но това не беше търг за целия газопровод, а единствено за входно-изходните му точки на турската и сръбската граница. Така официално европейските правила не изглеждаха нарушени (никой оператор не държи над 50% от потенциала на тръбата), само че зад фасадата всичко отиде при "Газпром " - съветската компания резервира 90% от входния и 80% от изходния потенциал.
След извършената от "Булгартрансгаз " социална поръчка за газопровода преди всичко излезе саудитския консорциум "Аркад ", само че тогава страната се опита да в профил компанията в интерес на втория - директно обвързван с "Газпром " консорциум. В последна сметка след тъжби и кавги планът беше даден на "Аркад ", само че както и Борисов самичък призна - след сделка с съветските сътрудници. Няколко месеца по-късно близки до "Газпром " компании безусловно превзеха саудитския консорциум, планът беше финансиран с съветски средства, дадени като заем на "Булгартрансгаз ", тръбите бяха доставени от съветския цех ТМК, а над 2000 строителни служащи бяха командировани в България от Русия и Беларус.
Дългият към 450 км газопровод бе издигнат единствено за една година и при започване на 2021 година газът от Турция към Сърбия през България потече. Малко по-късно са раздадени и джиповете.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР