Поколението Y – така социолозите наричат родените през 80-те години.

...
Поколението Y – така социолозите наричат родените през 80-те години.
Коментари Харесай

Георги Къдрев: „Kеlvin“ – революционна иновация в медицината

Поколението Y – по този начин социолозите назовават родените през 80-те години. Те са самостоятелни, с подчертана характерност и ревностно защитавана независимост. Израсли са в мрежата и живеят в свят без граници. Българите от авангарда на това потомство наподобяват като че ли рецесията е предходна край тях, без да я виждат. Докато родителите им приказват за безработица и безпаричие, те разискват нови планове. Харесват ли ни или не, те са бъдещето и вместо да им постановяваме остарели стандарти на работа и живот, по-добре да се опитаме да ги разберем.

„ В България имаме огромен софтуерен капацитет – споделя Георги. – Коронавирус пандемията оголи скрити рани и проблеми на цивилизацията и един от тях е медицината… “ Една
 българска революционна иновация
 е на път да промени радикално метода, по който се откриват и диагностицират някои от най-сериозните болести – здравното устройство Kelvin Health.
 Проф. доктор Иво Петров демонстрира по какъв начин се снима с телефон с прикрепена към него термокамера.
Младият и упорит екип на „ Kelvin Health “.

Изкуствен разсъдък проучва данните от термографска фотография, която всеки може да си направи като селфи у дома. Може да се снима без облекла колкото пъти реши, като прикрепи към телефона си термографска камера и конфигурира приложението Kelvin Health.

Термографската фотография демонстрира зоните в тялото с нараснала температура – знак за инфектиране. А изкуственият разсъдък проучва положението на индивида и може да му заяви да вземем за пример: „ Има проблем, отивай при доктор “ или „ Няма проблем, дишай умерено “. Иновативното в международен мащаб при Kelvin е, че за пръв път термокамерите са свързани с изкуствен интелект, който да прави разбор по термоснимките и да насочва към здравословни проблеми. И това е дело на български екип отпред с Георги Къдрев.

Първоначалната концепция е посредством Kelvin да се „ хваща “ нараснала температура, сочеща за инфектиране, още в разгара на Коронавирус пандемията през 2020 година По-късно медици се интересуват дали термографията може да се употребява за други болести. Оказва се, че
 може да открива белодробни възпаления
 и рак на гърдата, което би икономисало на дамата травматичната мамография.

Медицинското устройство Kelvin е доста дейно за разкриване и на зони с намалено кръвоснабдяване. Открито в точния момент, това може да предотврати гангрена, „ диабетно ходило “ и загуба на крайник или ръка. Открива също фиброза, тромбофлебит.

При Kelvin няма негативи, нито риск и икономисва премеждия при някои проучвания. При подозрение за задръстване на кръвоносните съдове да вземем за пример се инжектира един оцветяващ сътрудник. Това натоварва бъбреците и не се предлага при бъбречни проблеми. За проучванията се постъпва в болница, което натоварва и пациента, и здравната система. При рентгенови проучвания има облъчване, когато се снима по какъв начин протича кръвта в избрани елементи на тялото.
 Проф. доктор Иво Петров демонстрира по какъв начин се снима с телефон с прикрепена към него термокамера.
Екипът на „ Kelvin Health “ дружно с проф. доктор Иво Петров.

Този бърз, неусетен и безопасен тест – Kelvin дава опция, в случай че има проблем, да се хване в точния момент, а в случай че няма – да не се основава непотребен стрес у хората, разяснява Георги. Екипът към момента не е решил дали да има обособени разновидности за медиците и за пациентите. В края на февруари идната година ще дефинират какво тъкмо като излаз и резултат ще дава софтуерът.

Умният Kelvin може да оповестява на експерта за отклоняване от естествената температура да вземем за пример или задръстване на кръвоносен съд. Ако е при персоналния доктор или при индивида самичък у дома, може просто да оповестява: „ Има евентуален съдов проблем в тази зона на крайници, иди при експерт “. „ Започнали сме първо с
 одобрение на пазара в Щатите
 защото там процесът е доста по-ясно избран и най-лек за приемане на противоположна връзка, валидиране и легализиране на устройството. Нещо, което на европейско равнище ще е доста по-трудно “, разяснява Георги.

Екипът среща с плана проф. доктор Иво Петров, шеф на Клиниката по кардиология и ангиология в болница „ Аджибадем Сити клиник “ (който стана и „ Лекар на годината “ за 2022-ра – б.а.). „ Професорът в началото подходи със „ здравословен песимизъм “, както се изрази, само че когато видя резултатите, беше доста вдъхновен и в този момент работим дружно “, споделя Георги.
 Проф. доктор Иво Петров демонстрира по какъв начин се снима с телефон с прикрепена към него термокамера.
Термографска фотография на крайници (в средата), която дава доста повече информация на медиците от тази на рентген (вляво и вдясно).

Kelvin Health е обособена компания, като няколко индивида от главния екип на компанията Imagga, със съосновател и основен изпълнителен шеф Георги Къдрев, държат главния дял и са съдружници в Kelvin Health. В екипа са включени и медицински експерти.

Медиците не инцидентно търсят съдействие с високотехнологичната компания Imagga. Тя е интернационално известна като българския еквивалент на софтуерната стратегия за организация на изображения Гугъл Images. Георги изяснява, че част от технологиите, които предлага Imagga, разрешават приложение на това, само че одобряват по-скоро като собствен съперник платформата Гугъл Cloud Vision за разбор на фотоси.

Imagga предлага не просто търсачка на фотоси в интернет, а технология, с която някой може да създаде приложение за търсене на огромна база фотоси. Създадена е на основата на изкуствен интелект. „ Ние даваме единствено инструмента, „ мотора “, а някой различен би трябвало да сглоби колата “, изяснява иноваторът. В момента имат стотици клиенти в десетки страни в света.

Георги е
 луд по компютрите от дете
 Роден е в Русе през 1984 година Седемгодишен за пръв път вижда в една енциклопедия компютър и дотам е обхванат от него, че не помни за мачове, колички, нито пък мечтае да става космонавт. Занимава се с програмиране от 11-годишен, печели надпревари по информатика на национално равнище. Завършва бакалавър по информатика и магистратура по софтуерно предприемачество в СУ. Споделя, че през 2008 година „ от дивана у дома “ стартира работа по плана Imagga. Заедно с Крис Георгиев и Павел Андреев, а по-късно и Ставри Николов, основават стартъп, печелят инвестиция от фонда LaundgeHub.
 Проф. доктор Иво Петров демонстрира по какъв начин се снима с телефон с прикрепена към него термокамера.
Проф. доктор Иво Петров демонстрира по какъв начин се снима с телефон с прикрепена към него термокамера.

Днес Imagga е приета като световен иноватор и софтуерен водач в региона на различаване на изображения на база изкуствен интелект, с доста интернационалните самопризнания, като: „ Най-добър софтуерен снабдител “ на конференцията South Summit ’15, премия, връчена от краля на Испания Филипе IV; „ Глобален победител в категория „ Технологии за вести и медии “ на World Summit Awards ’16, „ Глобален иноватор в региона разбор на изображения “ за 2016 година съгласно разбор на IDC.

При толкоз доста отговорности на Георги му остава малко време за обичаните занимания – бразилско джио-джицу и медитация – за по-добра централизация на мозъка. От 3 години се е запалил и по свиренето на саксофон. Вкъщи се радва на дребния си 3-годишен наследник Максим и на щерка си Дария – на година и седем месеца.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР