Показваме ви сателитна снимка от 31 август - два дни

...
Показваме ви сателитна снимка от 31 август - два дни
Коментари Харесай

Преди и след: Сателитни снимки показват как изглежда гората над наводнените села


Показваме ви сателитна фотография от 31 август - два дни преди водната буря. Ето по какъв начин наподобява мястото над селата Богдан и Каравелово тогава.
Сателитни фотоси
Снимка: bTV

На втората сателитна фотография, направена след поройните дъждове на 5 септември, местата към реките и горските пътища са по-голи и забележими. От спътника ясно се виждат провалите и пътят на водата.
Сателитни фотоси
Снимка: bTV

Според фотосите смяната във типа на гората при взор от горната страна настава след наводненията. Дали обаче утвърдената сеч в тези гори през последните години е измежду аргументите за огромното водно злополучие над селата - проверихме по какъв начин наподобява мястото от Космоса обратно във времето и потърсихме специалисти.

10 юли 2017 година - по този начин наподобява гората над селата Слатина и Богдан от горната страна. С доближаване на фокуса на спътника виждаме разлика сред фотографията тогава и по същото време, само че пет години по-късно. На 10 юли 2017 година мястото наподобява по-зелено, до момента в който на 17 юли 2022 година прозират петна.

Експертът Атанас Русев твърди, че сеч в Карловско въпреки всичко е имало. На тези направени от него карти виждаме в алено площите, в които горските са издали позволителни за сеч.

„ Почти във всяка гора над тези села през последните години е провеждана сеч. За разрешително за сеч би трябвало да желаят 25% от гората, те влизат, значи на едно от 10 сечища няма такива нарушавания, на другите 9 те не секат 25% от гората, а секат 30 или 40% “, изясни той.

Експертът споделя и за още вероятни способи за " изнасяне на гората ".

„ Те обаче не прекарват веднъж, а голям брой извозни пътища, които в следствие стават причина за ерозия и какво се случва с водозадържащите функционалности на тази гора - понижават на 50-60-70%. Т.е. като падне дъжд, цялата вода към този момент не се поема от почвата към дърветата, а се устремява по тези извозни пътища, най-често към деретата без никакви загради, там тя се натрупва в големи количества и стават наводнения, това се случва “, добави Русев.

Данните на Русев за позволителните за сеч са взети от масивите на Изпълнителната организация по горите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР