Показателите им са подобни на пациент, който е подложен на

...
Показателите им са подобни на пациент, който е подложен на
Коментари Харесай

Откриха ли „Светия Граал“ в науката? Вълци в Чернобил са резистентни към рак

Показателите им са сходни на пациент, който е подложен на лъчетерапия, само че без нормалните и неприятни странични резултати

Човечеството може да се окаже на прага на изменящ историята медицински пробив, който да реши един от най-големите проблеми живота – ракът. Изследователски екип от учени е открил, че вълци, израснали в продължение на няколко генерации в региона на изоставената през 1986 година АЕЦ „ Чернобил “ са . Кара Лъв – биолог и екотоксолог от университета в Принстън, е изследвала популацията на вълците в нескончаем интервал и заключението е потресаващо.

Дивите животни, които към този момент близо 40 години порастват в същински токсична среда с радиация на 6 пъти над допустимата норма, са развили извънредно свойство на имунната система. Те имат признаци на пациент, който е подложен на лъчева терапия, само че без нормалните странични резултати. При 11.28 милирема дневна дози на радиация тези вълци въобще не би следвало да са живи в естествени условия, само че наподобява природата може да се приспособява по способи, неподозирани до момента. 

През 2014 година Лъв и екипа ѝ посещават региона на Чернобил, който след повредата в нуклеарната централа през 1986 година е съвсем ненаселен за хора, и слагат проследяващи устройства на няколко индивида от популацията на вълци. Целта е да наблюдават в действително време къде тъкмо вървят те и на какви равнища на радиация са изложени. Очакванията са животните да заобикалят в действителност съществено засегнатите от повредата региони, само че те не се оправдават. Всъщност вълците скитат целия регион на глутници, всяка от които населява съответна територия – тъкмо както е в природата. Но не се лимитират от радиоактивните сектори и живеят там без сериозен проблем.

Десетки генерации на живот в тази зона са разрешили на екосистемата да се приспособява. Сега в биологията на тези вълци имат генетична информация, която не разрешава на клетките да мутират. Това ги защищава от образуването на ракови обединения, а на процедура това е „ Светия Граал “ в науката.

чените са презентирали откритието си предишния месец на годишната среща на Обществото на интегративна и сравнителна биология в Сиатъл, Вашингтон. 

Зоната към АЕЦ „ Чернобил “ е единственото място на планетата, къде резултатът на радиацията върху биологията може да се следи в извън-лабораторни условия. Преди няколко години се оказа, че в региона порастват характерни гъби, които се хранят с радиация – нещо, което в никакъв случай не би било допустимо при натурална еволюция. Откритието тогава сложи началото на хипотезата, че радиационни замърсявания могат да бъдат „ почиствани “ благодарение на биологията.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР