Показателите и прогнозите в Италия се повишават: икономиката се е

...
Показателите и прогнозите в Италия се повишават: икономиката се е
Коментари Харесай

Икономиката на Италия се възстановява, но остават предизвикателства

Показателите и прогнозите в Италия се покачват: стопанската система се е съвзела след рецесията от 2012 и 2013 година, само че остават голям брой провокации, както и заплахата да й се отразят парламентарните избори на 4 март, осведоми Франс прес.

Третата стопанска система в еврозоната регистрира за предходната година най-голямото нарастване на брутния вътрешен артикул (БВП) от седем години (+1,4 на сто).

Този напредък обаче остава по-слаб от достигнатите 5,7 на 100 през 2008 година, преди икономическата рецесия. По този индикатор Италия изостава надалеч от повишаването на Брутният вътрешен продукт с 2,5 на 100 в еврозоната през миналата година. По оценки на Европейската комисия страната даже е била на последно място във валутния съюз през 2017 година.

Икономистите изясняват тази уязвимост най-много с продуктивността, която е една от най-ниските в Европа вследствие на поредност фактори: липса на кредитиране, несъответстваща връзка сред образованието и потребностите на фирмите, неособено удобна бизнес среда.

" От 1999 година разликата (в производителността) сред Италия и другите огромни страни от еврозоната доста се е задълбочила ", тъй че през днешния ден Брутният вътрешен продукт за един час труд е " по-малък с 25 на 100 спрямо Германия или Франция ", отбелязва Никола Нобиле от Оксфорд икономикс (Oxford Economics).

Марката " Произведено в Италия " въпреки всичко е водеща в доста браншове - като модата или кухненските мебели - само че това не се дължи на политиците, акцентира Алесандро Илипранди, президент и основен изпълнителен шеф на Бонаудо (Bonaudo), компания, профилирана в кожените произведения - бранш в който Италия държи 65 % от европейското произвеждане.

По думите му, всекидневни спънки са бюрокрацията, бавното правораздаване и изключително високите такси.

Правителствата на левоцентристите Матео Ренци и Паоло Джентилони през последните години взеха ограничения, до известна степен сполучливи - Италия се изкачи от 87-о на 46-о място в показателя на Световната банка за елементарно развиване на бизнеса, само че при все че изостава след Румъния и Молдова.

Пазарът на труда стана по-гъвкав след промяната, улесняваща съкращенията и въвеждаща непрекъснати трудови контракти с възходяща отбрана. Все още обаче мъчно може да се мери действителното й отражение, макар че Ренци неведнъж съобщи, че с помощта на нея от 2014 година са основани 1 милион работни места. Според други, в това число синдикатите, с нея са основани най-много непостоянни работни места.

В Италия корпоративното облагане беше намалено от 27,5 на 24 на 100 - много по-малко, в сравнение с във Франция (33,3 процента), само че по-високо, в сравнение с във Англия (19 на сто) и доста, доста по-високо спрямо Ирландия (12,5 на сто) и Унгария (9 на сто).

Но Никола Нобиле се притеснява, че бъдещото държавно управление няма да продължи промените, измежду които превъзмогване на бюрокрацията, а след обещанията на някои партии да понижат фрапантно налозите има заплаха да се раздуят бюджетният недостиг и дългът, който така и така е втори по мярка в еврозоната (131,6 % от БВП).

Още повече, че както наподобява не се обрисува съответно болшинство, съгласно социологическите изследвания преди вота, което предвещава продължителни договаряния за сформиране на държавно управление и огромна неизясненост за бъдещата политика, а това има заплаха да провокира разтърсвания на финансовите пазари.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР