Показахме, че в условията на пандемия не сме готови. Март

...
Показахме, че в условията на пандемия не сме готови. Март
Коментари Харесай

Борисов: В ЕС още няма единен медицински протокол за действия при COIVD-19


„ Показахме, че в изискванията на пандемия не сме подготвени. Март месец се надпреварвахме коя страна първа ще затвори границите. България беше солидарна, произвеждахме медицински дрехи, шлемове, маски и на всички, които са поискали в Европа, сме изпратили. “ Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов в изявлението си пред участниците в Стратегическия конгрес в гр. Блед. Премиерът Борисов взе участие в полемика с водачите от Централна и Югоизточна Европа за бъдещото на Общността след Брекзит и пандемията COVID-19.

Борисов изрази терзания, че и към този миг страните членки не разполагат с обединен медицински протокол за дейности при COVID-19 в подтекста на предстоящата втора вълна. „ Още нямаме ваксина “, добави българският министър председател.

Според министър-председателя Борисов провокациите, пред които сме изправени, изискват да сме по-обединени от всеки път. Бойко Борисов напомни пред водачите, че пандемията сложи на тестване здравните и икономическите системи и продължава да бъде фактор за неустойчивост и неустановеност. „ Всички желаеме да бъдем по-добре готови и да реагираме по-ефективно на рецесиите. В рамките на Европейски Съюз е нужна взаимност и единодушие сред страните членки, с цел да бъдем мощни в оправянето с рецесията “, акцентира министър председателят Бойко Борисов.

Премиерът приветства и поддържа самодейността на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен за световен отговор на пандемията, която от първата акция за събиране на средства през май 2020 г до началото на август е събрала близо 16 милиарда евро. „ Това е мощен и явен сигнал за световна взаимност “, посочи българският министър-председател. Борисов даде и позитивна оценка на адаптирането на триото, председателстващо Съвета на Европейски Съюз – Германия, Португалия и Словения, към провокациите на пандемията и насочването на напъните за обезпечаване на бързо икономическо и обществено възобновяване, което да докара до усилване устойчивостта на Европа.

В изявлението си министър председателят Борисов концентрира вниманието на водачите и върху значимостта от бъдещото развиване на страните от Западните Балкани и смята, че Европа би трябвало да остане поредна в осъществяването на уговорките си към приобщаването им. „ Следва да продължим да поддържаме процеса на промени в тези страни. За нас е значимо поддържането на добросъседските връзки и построяването на общи районни планове, които ще допринесат за общественото и икономическо развиване “, акцентира министър-председателят. Борисов напомни, че взаимното председателство на Берлинския развой с Република Северна Македония през 2020 г цели възстановяване свързаността и интеграционния развой в района за реализиране на непоклатимост, мир и разцвет.

В речта си министър председателят Борисов подчертава и върху другото предизвикателство пред Европа – Брекзит , като акцентира, че главен приоритет е постигането на допустимо най-близко съдействие с Обединеното кралство, което да подсигурява оптималната последователност. „ Какъвто и да е резултатът от договарянията, Европейски Съюз и страните членки би трябвало да бъдат готови. От особена значимост за България е гарантиране на правата на жителите след Брекзит , дружно със съдействието в редица области “, безапелационен беше българският министър председател.

Пред водачите от Югоизточна Европа министър-председателят Бойко Борисов акцентира, че в този извънредно значим миг от развиването на Европа е нужно страните да останат обединени и да покажат, че могат да се оправят дейно с актуалните провокации. „ Трябва да приспособяваме политиките си и да продължим работата си по всички цели “, добави българският министър председател Борисов. 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР