Покъртително бездушие и поредица от нарушения на Спешния център в

...
Покъртително бездушие и поредица от нарушения на Спешния център в
Коментари Харесай

Искам да чуя от нея къде я боли... Как глухоняма почина, защото от 112 настояват да говорят с нея

Покъртително безсърдечие и поредност от нарушавания на Спешния център в Сливен по случая с умрялата жена, която издъхна в такси след отказана кола за спешна помощ. Това сподели бТВ, като пусна запис на диалога със Спешния център на града.

На записа се чува по какъв начин диспечерката упорства да приказва персонално с дамата, която е... няма от дете. И най-после заради това не праща кола за спешна помощ. 

Друг " грях " на умиращата е, че околните й не могат да кажат " къде я боли " (мажи би защото и тя самата не може да каже), а просто се молят за помощ, тъй като тя към този момент не може да диша. Накрая представителката на " хуманната специалност " неразбираемо за какво взема решение да ги накаже, заради това че й се обаждат за първи път:

" За първи път ми се обаждаш, тъй че ще си я доведеш! "

Изводите са от проверка на Изпълнителната агенция „ Медицински контрол “, която се самосезира след репортаж за нещастието. Резултатите през вчерашния ден са показани пред Здравната комисия в Народното събрание. 

Записът от 2 февруари, в който чиновник на Спешната помощ приказва с околните на болната, е тежък за слушане и съгласно шефа на ИА „ Медицински контрол “.

Сигналът е трансфериран от тел. 112 към диспечера на незабавния център.

„ Диспечерът два пъти упорства да чуе пациентката, с цел да му каже къде я боли. Близкият споделя, че не я боли, а не може да диша. Тя сподели - не, кажете къде я боли. Пациентката в действителност е жена, която от дете не може да приказва “, споделя Иванка Динева, изпълнителен шеф на „ Медицински контрол “. 

Стенограма от записа на диалога, който е обект на инспекцията, беше предоставена на bTV от организацията:

Спешна помощ-Сливен: Айде, дай да я чуя!

Подаващ сигнала: Моля?

Спешна помощ-Сливен: Дай да я чуя!

Подаващ сигнала: Не може, тя не може да приказва дамата въобще!

Спешна помощ-Сливен: Що не може да приказва?

Подаваща сигнала: Ами, зле е дамата, не знам. Вчера не беше по този начин. Тя леко хленчи и не може да приказва от дребна, не може да чуе доста ясно.

Спешна помощ-Сливен: Сега, запитвам те къде я боли. Искам да чуя от нея къде я боли, дай ѝ телефона на нея!

Подаващ сигнала: Не, бе, госпожо, разберете! Умолявам ви се от сърце, не може да приказва дамата.

Спешна помощ-Сливен: Сега за първи ли ми си обаждаш?

Подаващ сигнала: За първи път ти се обаждам, да!

Спешна помощ-Сливен: За първи път ми се обаждаш, тъй че ще си я доведеш!

Връзката прекъсва.

Така макар молбите диспечерът отхвърля кола за спешна помощ, а по-късно дамата издъхва в такси на път за болничното заведение.

Според шефа на Спешния център в Сливен доктор Симеонова служителката от съдбовната нощ е на работа, с последно предизвестие за уволняване. Медицинският контрол твърди, че тя даже не е имала право да прави триаж (сортиране на позвъняванията - б.р.).
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР