Покачващата се инфлацията в скандинавските държави значи увеличение на риска

...
Покачващата се инфлацията в скандинавските държави значи увеличение на риска
Коментари Харесай

Скандинавските държави не са виждали толкова висока инфлация от 40 години насам

Покачващата се инфлацията в скандинавските страни значи нарастване на риска от задаващата се криза в района. Ръстът на потребителските цени в Норвегия и Дания доближи равнища, невиждани от десетилетия, написа Bloomberg.

Инфлацията в Норвегия се форсира до 7,5% през октомври, най-бързият ритъм от 1987 година, до момента в който икономистите в изследване на Bloomberg чакаха нарастване до 7,1%. Ръстът на цените в Дания набъбна до 10,1% през септември - 40-годишен връх.

Това допуска по-мрачна вероятност за скандинавските страни, където растящите цени и нарастванията на разноските за заеми са понижили доверието както на потребителите, по този начин и на фирмите. Данните допускат, че има риск и инфлацията в Швеция през октомври да бъде с сходни параметри, което ще увеличи натиска върху Riksbank при промяна на на лихвените процеси.

Неотдавнашният спад в цените на силата " наподобява не е изцяло отразен " в данните за инфлацията в Дания, до момента в който фирмите трансферират увеличените разноски върху потребителите, счита икономистът на Handelsbanken Йес Асмусен.

В Норвегия се допуска, че централната банка може да се върне към по-бързи темпове на повишение на лихвите в идващия месец, макар че предходната седмица уточни признаци на изстудяване на стопанската система. Според данни на Norges Bank инфлацията доближи исторически връх от 5,9% през октомври и надвиши оценките на пазара и централната банка.

" Високата инфлация допуска, че нарастване от 50 базисни пункта през декември не е изключено, само че по-вероятно е Norges Bank да удължи повишението на лихвените проценти до 2023 година ", споделиха анализаторите на SEB Ерика Далсто и Маркъс Уайдън.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР