Покачването на цените у нас се усеща от всички, не

...
Покачването на цените у нас се усеща от всички, не
Коментари Харесай

Как се усеща инфлацията в различните региони?


Покачването на цените у нас се усеща от всички, не еднообразно обаче. Това излиза наяве от изследване на Института за пазарна стопанска система (ИПИ). В кои области инфлацията е най-висока и къде са се стопили най-бързо?

Рекордно висока инфлация и увеличаващ се дял на семействата, които мъчно покриват разноските си. Това са част от констатациите на националната статистика в годината, в която цените у нас бележат исторически пик.

В същото време съгласно ИПИ растежът на заплатите изостава приблизително с 3 пункта по отношение на повишаването. Разликата по области обаче е забележителна. Инфлацията се отразява най-слабо във Враца. Сходни са резултатите и във Видин, Благоевград и София-област. На другия полюс остават Смолян, Ямбол и най-много Разград, където заплатите изостават с повече от 10 пункта от инфлацията.

Правим инспекция в три от областите – Ямбол, където мъчно се оправят, столицата, която е по средата, и във Врачанско, където съвсем догонват повишаването.

Във Враца поради АЕЦ „ Козлодуй “ статистиката регистрира междинна брутна заплата от 1614 лева Но хората усещат инфлацията с цялостна мощ. Заплатите са по-скоро към 1100 – 1200 лева, споделят хора от града. Подобна на междинната заплата и над нея е действителна единствено за работещите в атомната централа.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) в София междинната работна заплата наближава 2400 лева Проверяваме за какво хората в столицата усещат инфлацията по-силно от живеещите във Враца.

Подобно заплащане месечно наподобява нереално високо за Валентин Христов. Мъжът работи като операционен санитар. Не единствено, че приходите му не са се нараснали, а и от първо лице вижда по какъв начин опциите ни понижават.

„ Аз работа от ден на ден и повече, претъпкана е болничното заведение и виждам по какъв начин хората не могат да си платят даже консумативите за интервенцията. Трагедията е огромна “, споделя Христов.

и по личния си джоб – изключително при стоките от така наречен съществена потребителска кошница.

Отиваме на другия полюс - там, където повишаването се усеща най-вече. Според статистиката – междинната заплата за Ямбол е 1353 лева месечни. Стигат ли за храна на тричленно семейство?

Николай Велчев е преподавател по физическо образование. Със брачната половинка си, която също работи, имат едно дете. Според изчисленията им близо 70% от месечния бюджет отиват за храна. Пазаруват дребни количества, само че по-качествени храни. За вечеря на фамилията си през днешния ден заплаща малко под 30 лева в супермаркета. Усещат растежа на цените – в някои артикули тройно.

Причина за огромната разлика сред областите е в развиването на обособените браншове в тях, споделят икономисти. Във Враца да вземем за пример е развита енергетиката.

„ Там, където виждаме най-голямо закъснение, са стопански слаби области. Там приказваме за закъснение на заплатите по отношение на растежа на инфлацията с 10 пункта. Тоест да речем, че в случай че инфлацията е 16-17 %, то растежът на заплатите е с 10 % “, изяснява икономическият специалист Адриан Николов. Той припомня, че междинната заплата е фактор, който е повлиян от огромните разлики в обособените браншове.

„ Ако вземем София за образец, ножицата е сред над 4000 лева брутно месечно за IT бранша, до 1000 лева брутно за хотелите и заведенията за хранене. Във Враца обстановката е сходна “, изяснява специалистът.

Разлика има освен в заплатите, а и в цените на районно равнище. Според онлайн платформа вечеря за двама в ресторант във Враца да вземем за пример коства към 50 лева В София – над 70 лева, а в Ямбол – към 40 лева. Цената на хлябът в София е към 1,90 лева,а в другите два района – 1,60 лева 12 яйца в във Враца ще ни костват 3,40 лева, в София – близо 5 лева, а в Ямбол – 3,60 лева

Официални данни за цените по общини обаче няма – заради което е мъчно да се пресметна инфлацията по региони. Друга тревожна наклонност – в нито един бранш покачването на цените не съумява да.

По последни данни – растеж в приходите си са имали 1/3 от семействата. Но 75% от тях мъчно покриват ежедневните си разноски.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР