Покачването на цените на златото продължава, с достигането им до

...
Покачването на цените на златото продължава, с достигането им до
Коментари Харесай

Цените на златото достигнаха рекорд за всички времена. Три централни банки са най-големите купувачи през 2023-а

Покачването на цените на златото продължава, с достигането им до исторически връх в четвъртък. В момента златото се търгува на 2 203 $ за унция, а прогнозите са за още повишаване още, защото централните банки не престават да купуват кюлчета в рекордни количества.

Цените може да се покачат до 2300 $ за унция през втората половина на 2024 година, изключително на фона на упованията, че Федералният запас на Съединени американски щати може да понижи лихвените проценти през втората половина на 2024 година Това считат анализатори.

На фона на падащите лихвени проценти, златото става по-привлекателно спрямо активи с закрепен приход като облигации, които биха донесли по-слаба възвръщаемост в среда с ниски лихви.

Австралийската компания за финансови услуги Macquarie също предвижда, че цените на златото ще доближат нови върхове през втората половина на годината. Физическите покупки на злато са повишили цените.

Покупките от централните банки ускориха цените на златото, макар високите лихвени проценти и мощния $, разясняват пазарни наблюдаващи пред CNBC.

Най-големият покупател е Китайската централна банка

Китай е водеща, както за потребителското търсене, по този начин и за покупките на злато от централната банка. Сред централните банки Народната банка на Китай е най-големият покупател на злато през 2023 година Слабата китайска стопанска система и затрудненият бранш на недвижимите парцели насочиха повече вложители към самостоятелните вложения в злато.
 Търсенето на злато спадна, не и цената - какво да чакаме през 2024-а?
Търсенето на злато спадна, не и цената - какво да чакаме през 2024-а?

Продължаващите спорове, комерсиалното напрежение и над 60-те избори, ще покачат интереса към скъпия метал

Централната банка на Полша е вторият по величина покупател на злато, като институцията е закупила 130 тона кюлчета през 2023 година Управителят на централната банка на Полша Адам Глапински през 2021 година разгласи проекти за закупуване на 100 тона злато в опит да ускори финансовата сигурност на страната, съгласно отчети на локални медии.

Сингапур е на трето място по закупуване на злато през 2023 година, водено от покупките от Паричните управляващи на Сингапур (MAS), които са закупили 76,51 тона злато.

Освен че централната банка на Китай купи най-вече злато измежду международните централни банки, страната записва и най-голямото количество покупки на дребно на злато. Според данни на Световния съвет по златото Китай изпревари Индия и стана най-големият покупател на златни бижута в света през 2023 година Китайските консуматори са купили 603 тона златни бижута предходната година, което е 10% нарастване от 2022 година

Потребителското търсене на злато в Индия остава много високо, изключително по време на сватбения сезон в Индия, който нормално продължава от октомври до декември и сред януари и март.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР