Покачването на цените на имотите в големите градове, както и

...
Покачването на цените на имотите в големите градове, както и
Коментари Харесай

За един двустаен апартамент на нашето Черноморие поддръжката е близо 1000 лв. на година

Покачването на цените на парцелите в огромните градове, както и новият метод на живот след COVID-19, много трансформираха пазара. Все по-често хора, които имат задоволително приходи да си разрешат жилища в по-централните квартали на София, започнаха да избират за същата сума да потърсят място в по-крайните квартали с двор и панорама към планината. Някои назовават " Бояна " -  " кварталът на богатите “, тъй като през годините това е едно от местата, което държи високи стойности на цените, само че в това време кварталът е смесица от необичайна еклектика от незавършени пътища дп първокласни здания – все по-често под формата на  " затворени комплекси “.

Какво би трябвало да знаем, в случай че желаеме да живеем в затворен комплекс? 

" Жилищата в затворен комплекс имат една съответна специфичност. Те са със собствен двор, нормално в затворения комплекс има детски площадки, басейни, зони за отдих, барбекю зони и лична инфраструктура и е доста значимо купувачите на такива жилища да са наясно с поддръжката и почистването им “,  казва пред bTV специалистът Евгени Василев.

По негови думи първото извънредно значимо нещо е притежателите да са наясно тъкмо по какъв начин се реализира организацията по поддържането на общите елементи, с изключение на, несъмнено, спецификите на парцела, който купуват.

" Скъпо е субективно разбиране, но наистина е по-скъпо от това да живеете в апартамент. Част от народопсихологията на българина е да не му се заплащат огромни такси за общите елементи “, добавя още той.

Експертът коментира, че поддръжката включва разчистване, премахване на механически повреди и 24-часова защита, а месечните такси могат да варират от 300 до 1000 лева на месец, в случай че се постановат по-сериозни услуги и поддръжки на самия комплекс.

" Няма разлика за цената толкоз в кой квартал е парцела, има разлика какво включва самата поддръжка и услугите, които предлага комплекса. Дали той е в " Бояна “ или " Драгалевци “ услугата е една и съща “, добавя той.

Затворените комплекси на морето

Ако изберете жилище в затворен комплекс на морето, цената за поддръжка сигурно ще бъде по-ниска от тази в София.

" Там логиката е че се заплаща на кв. м на годишна база. Това са ваканционни парцели, които се употребяват сезонно “, споделя Василев и добавя, че за един двустаен апартамент на нашето Черноморие поддръжката е близо 1000 лева на година или 70-80 лева на месец, като цената е по-висока, в случай че в комплекса има и басейн и места за развлечение.

Кварталът на богатите ли е " Бояна “?

По думи на специалиста сега медианата цена на парцелите в " Бояна “ е около 2 000 евро - 2 200 евро за кв. м.

" Под медианна цена имам поради, че изключвам най-скъпите предложения, които са на пазара сега, които съгласно нас са извънредно надценени, само че изключвам и предложения, които са с нереално ниска цена “, споделя специалиста.

Той добавя, че в случай че съпоставим тези цени с тези на центъра сигурно в центъра на София има по-скъпи предложения и обичайно там си остават най-високите цени на парцелите. Става въпрос за  " Идеален център “, " Лозенец “, " Изток “ и " Изгрев “.

Кои са купувачите в затворените комплекси?

Предимно някогашни ползватели на жилища, които генерират интерес да се реалокират от тристаен и четиристаен апартамент към къща или по време на събитията към локдауна и COVID-19.

" Никой от нашите парцели в затворен комплекс в Бояна не е платен с капиталова цел, хората си ги купиха, с цел да живеят тук “, добавя той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР