„Покачването на цените на горивата в България доведоха до различни

...
„Покачването на цените на горивата в България доведоха до различни
Коментари Харесай

Мая Манолова с шест въпроса към държавата за цената на горивата у нас

„ Покачването на цените на горивата в България доведоха до разнообразни форми на цивилен митинги. Една от аргументите за тях е и неналичието на съответна реакция на страната, която е виновна за основаването на закони, осигуряващи свободен конкурентен пазар на артикули и услуги, както и за спазването на тези закони “, се споделя в позиция на омбудсманът на Република България Мая Манолова.

„ Проблемът визира както бита и фамилния бюджет на всеки жител, по този начин и себестойността на всяка стока или услуга в страната ни и още веднъж рефлектира върху джоба на българина. За следващ път правата и ползите на българските жители са наранени неподходящо, заради което съм длъжна като публичен бранител да изразя своята позиция.

Скокът при горивата идва след следващото повишение на цените на газа, парното и топлата вода, против което застанах изрично като омбудсман, сезирайки и прокуратурата. Увеличението с бързи темпове докара и до по-високи цени на съществени артикули и услуги.

Безспорно е, че цените на горивата у нас се въздействат от цените на интернационалния пазар. Но, в случай, че България е страната с най-нисък данък в Европа, „ на ниска цена “ ток и работна ръка, какво е разумното пояснение за какво крайните цени на горивата в България не са и непрекъснато най-ниските в Европейски Съюз.

На фона на фрапантното повишаване на живота у нас - за храна, за жилище (вода, електрическа енергия, отопление, обзавеждане и поддържане на дома), за опазване на здравето, за превоз и известия, за обучение, за налози и обществени осигуровки и други, повишаването на цените на горивата преля чашата на търпението на хората, поради неналичието на обществена търпимост.

Това повдига явни въпроси, на които страната дължи отговори на жителите.

Първо: пази ли регулацията в бранша и правата и ползите на жителите?

Второ: основава ли законодателството задоволително конкурентна среда при вноса и продажбата на горива?

Трето: съществува ли монопол при ръководството на данъчните хранилища?

Четвърто: дали нормативната уредба и практиките основават благоприятни условия за по-евтин импорт на бензин и дизелово гориво или ги препятстват?

Пето: допустимо ли е понижаване на ДДС-то върху горивата?

Шесто: какво е подхванато след отправените рекомендации от Комисията за защита на конкуренцията за възстановяване на пазарната среда, по отношение на осъществен секторен разбор, една от които е основаване на държавни данъчни хранилища?

Очаквам отговорно отношение от институциите и почтен отговор към жителите, тъй като казусът с цените на горивата визира цялата стопанска система на България и бюджета на всяко българско семейство “, споделя още Манолова в позицията си.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР