Пожарникарите в Гърция днес продължават да са изправени пред нестихващи

...
Пожарникарите в Гърция днес продължават да са изправени пред нестихващи
Коментари Харесай

Пожарите в Гърция продължават да нанасят мащабни щети

Пожарникарите в Гърция през днешния ден не престават да са изправени пред нестихващи огнени стихии в централните и северните елементи на страната, съобщи гръцката национална телевизия ЕРТ, представена от Българска телеграфна агенция. Унищожителните пламъци, разпалвани от мощния вятър и подхранвани от сухото време през последните месеци и дни, не стопират да нанасят огромни и скъпоструващи за страната вреди.

Историческият манастир „ Св. Преподобни Лука “ в префектура Беотия, Централна Гърция, към който се развихри пожар през вчерашния ден следобяд, беше избавен. Изгоряла е единствено една остаряла постройка, която през последните години е била употребена като склад. Огромни площи с гъста растителност в планината Хеликон (Еликонас) обаче са изпепелени, като битката със стихията не стопира и през днешния ден.

Пожарът в най-високата планина в столичния регион Атика – Парнита, е достигнал на към стотина метра от бул. Парнитос. Заради пламъците, които горят към този момент трети ден, тази нощ гръцките управляващи са изпратили известие за подготвеност за евакуация в три региона край Атина. Стихията стремително се движи по посока на столицата. На място работят 260 пожарникари с 13 пешеходни екипа, 77 транспортни средства, 6 самолета и 7 хеликоптера. Има и доста доброволци.

ЕРТ отбелязва, че паричният „ запас (около 1 милиард евро съгласно тазгодишния отчет за бюджета) е привършен и са нужни нови средства “. Пожарите водят до големи разноски за бюджета, чийто размер към момента е рано да бъде избран, което постанова основна смяна в проектите на държавното управление в икономическата област, показва още малкия екран.

ЕРТ прецизира, че не става въпрос единствено за разноските за подкрепяне на засегнатите хора и за възобновяване на вредите, само че и за продуктивността в региона на земеделието, отглеждането на животни, туризма. Особено обиден този сезон е туристическият отрасъл на островите Родос, Корфу, Самотраки, както и в континентална Гърция.

По време на конференция началникът на гръцката противопожарна работа Янис Пурнарас съобщи през вчерашния ден, че в 32-годишната си работа не е бил очевидец на толкоз крайни бедствени условия.

Началникът даде образец с възникването на пожара в Парнита. Той е избухнал в 11:56 часа и единствено пет минути по-късно на мястото е дошъл летателен уред за гасене на пожари, а след още две минути на помощ са дохвърчали още четири самолета и все пак пожарът се е увеличен.

Друг образец, който уточни Пурнарас, е че пламъците на остров Родос и в префектура Еврос, Северна Гърция, са минали през 200-метрови зони за противопожарна отбрана.

Сателитни фотоси от през вчерашния ден по обяд демонстрират изпепелени площи с мащаби 617 хиляди декара в Еврос и над 50 хиляди декара към община Фили в Атика.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР