Пожарникарите се готвят за протест заради нова наредба за работното

...
Пожарникарите се готвят за протест заради нова наредба за работното
Коментари Харесай

Пожарникарите се готвят за протест

Пожарникарите се готвят за митинг поради нова разпоредба за работното им време.
Синдикатите на огнеборците обявиха подготвеност да стачкуват, а отрасловият министър Младен Маринов към този момент ги е уверил, че настояванията им за анулация на новите правила са чути и противоречивата разпоредба ще бъде преразгледана, заяви НТВ. Те обаче остават в протестна подготвеност. Наредбата, която е обнародвана предишния петък, поставя завършек на 24-часовите наряди на екипите. Вместо да застъпват и да си потеглят дружно, те ще работят на разнообразни смени.

Ръководителите им ще избират сред 8, 12 и досегашните 24-часови. „ Преди години беше направено това, видя се, че не е удачно и в този момент за повторно се пробват да го вкарат като процедура, смесването на работното време”, разяснява Иван Димитров, Синдикална федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи – Русе.

„ Това може да докара до забавена реакция по време на произшествие”, изясни Светлин Василев от Областния съвет на НСПС „ Огнеборец” – Монтана. „ Нарушава се ритъмът на работа. Представете си, че заран застъпват 8-10 или 12 индивида, приказваме за подобен брой състав в най-големите структури на службите,а след 16 часа останат 7 индивида или 8”, изяснява инж. Венцислав Станков, президент на НСПС „ Огнеборец”.

Според специалистите по този начин ще бъдат застрашени животите и на огнеборците, и на хората, които се нуждаят от помощта им. „ Пожарникарите, като отидат на произшествие, даже без да си приказват, знаят кой какво прави и сега, в който му извадят чиновник от екипа, няма кой да му помогне на мястото на пожара”, изяснява Светлин Василев.

„ Това всичко рефлектира както върху нас, по този начин и върху вас. Когато има понижени оперативно тактически благоприятни условия, това води опасности до неспособност за евакуация на хората и отработване на произшествието с оптимално понижаване на загубите”, изяснява инж. Станков. „ Тук се дава право на ръководителите на структури да вземат решение кой чиновник в каква дълготрайност, кога на денонощието да бъде на оперативно дежурство”. „ За да нямаме изключителни часове, нас ни пускат, освобождават ни от дежурство, споделят му компенсации”, изяснява Иван Димитров.

„ Има едни минутки домашната промяна, която е на укрепване, до момента в който дойде”, изяснява Ивайло Стоянов, Синдикална федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи – Благоевград.

„ При нас най-важното нещо: първичните минути са най-важни във всяко едно произшествие – да отидат колкото се може повече хора и да локализират нещата в самото му начало”, декларира Иван Димитров.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР