Пожарникарите овладяха пожарите, заплашващи 2 града в Западна Канада, но „все още не са излезли от гората“

...
Пожарникарите също овладяха горските пожари близо до столицата на Северозападните
Коментари Харесай

Пожарникарите също овладяха горските пожари близо до столицата на Северозападните територии на Канада като застрашен град в Британска Колумбия, въпреки че никой не претендира за победа, тъй като синоптиците предупреждават, че идва по-сухо и ветровито време

От ДЕЙВИД ШАРП, ДЖИМ МОРИС и МАРТА БЕЛИСЪЛ Associated Press, 20 август 2023 г., 1:33 ч. Околна среда и изменение на климата за северозападните територии, каза, че пожарите близо до Йелоунайф не са се разраснали много през последните няколко дни благодарение на промените във времето.

„Но искам да бъда ясен, малко дъжд не означава, че е безопасно да се върнем у дома,” каза той. Други предупредиха, че идващото горещо време ще направи битката по-предизвикателна.

Кметът на Йелоунайф Ребека Алти насърчи жителите да стоят настрана, за да гарантират безопасността си и да помогнат в усилията за гасене на пожари. Тя увери хората, че патрулите наблюдават улиците и домовете, за да се предпазят от грабежи.

Градът се превърна във виртуален призрачен град, откакто жителите избягаха след заповед за евакуация, издадена в сряда вечерта. Дълги каравани от автомобили задушиха главната магистрала и хората се наредиха на опашка за спешни полети, за да избягат от огъня. Последните 39 пациенти от болницата са били изведени в петък вечерта със самолет на канадските сили, казаха служители. времето. Около 2600 души останаха в града, включително екипи за спешна помощ, пожарникари, служители на комуналните услуги и полицаи, заедно с някои жители, които отказаха да напуснат.

Шарлот Морит беше сред онези, които напусна четвъртък, достигайки до това решение поради непоносимия дим, който се страхуваше, че ще бъде нездравословен за нейния 4-месечен син.

Морит, журналист от аборигените Television Network и синът й предприеха евакуационен полет на около 1500 километра (950 мили) на запад до безопасно място в Уайтхорс, Юкон, докато партньорът й остана, за да наблюдава собствеността им и да помогне при създаването на противопожарни прегради и борбата с пожарите.

„Знаехме, че е само въпрос на време“, каза Морит, който следеше медийни актуализации и сателитни изображения на приближаващите горски пожари.

Въздушни цистерни пуснаха вода и огнезащитни средства, за да предотвратят пламъците от Йелоунайф. Беше изкопана 10-километрова (6 мили) противопожарна линия и пожарникарите разположиха 20 километра (12 мили) маркучи и множество помпи.

Канада видя рекорден брой горски пожари тази година, които са причинили задушаващ дим в части на САЩ Като цяло е имало повече от 5700 пожара, които са изгорили повече от 137 000 квадратни километра (53 000 квадратни мили) от единия край на Канада до другия, според Канадския междуведомствен център за горски пожари.

Цяла Британска Колумбия беше в извънредно положение в събота. На около 35 000 души беше наредено да се евакуират от зоните на горски пожари в цялата провинция, а още 30 000 души бяха под предупреждение за евакуация, което означава, че трябва да са готови да напуснат, обяви премиерът Дейвид Иби.

Eby каза пред репортери в събота, че ситуацията е „мрачна" и предупреди, че „ситуацията се променя много бързо.“

Той каза, че ограничава несъществените пътувания до засегнатите от пожари райони, за да освободи места за настаняване като хотели, мотели и къмпинги за разселени жители и пожарникари.

Иън Стюарт и съпругата му взеха "произвеждащото безпокойство" решение в петък да евакуират Келоуна с 4-годишното си бордър коли и да изминат 335 километра (210 мили) до град Клиъруотър в Британска Колумбия.

„Димът беше наистина потискащ и имаше големи парчета пепел, падащи навсякъде“, каза той в събота. Те опаковаха няколко куфара, паспорти, преносими компютри и храна за кучета и караха в трафика от броня до броня, за да избягат.

Смяна на вятъра носеше дим и мъгла от Британска Колумбия в района на Сиатъл в събота, каза Дъстин Гай, метеоролог от Националната метеорологична служба. Районът на Пюджет Саунд тъкмо се възстановяваше от рекордните горещини и качеството на въздуха може да достигне нездравословни нива през нощта от събота до понеделник, каза Гай.

___

Шарп съобщи от Портланд, Мейн, а Белисъл съобщи от Сиатъл. Журналистът от Associated Press Андреа Томас от Чикаго допринесе за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР