Пожарникарите на испанския остров Тенерифе успяват засега да запазят къщите

...
Пожарникарите на испанския остров Тенерифе успяват засега да запазят къщите
Коментари Харесай

Огнеборците на остров Тенерифе успяват да запазят къщите от приближаващия пожар

Пожарникарите на испанския остров Тенерифе съумяват към този момент да запазят къщите от приближаващия пожар, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Огнената буря, разразила се във вторник вечерта в планински регион в североизточната част на острова, към този момент погълна 8400 хектара в периметър от 70 километра, което е повече от 4 % от площта на острова и принуди над 12 000 души да се изтеглят. Това е най-големият пожар в историята на архипелага, показва Франс прес.

Прогнозите на метеоролозите бяха, че мощните ветрове и покачващите се температури ще попречат на пожарникарите в битката с огнената буря и пламъците ще обхванат и къщи. Но нещата през нощта са протекли по-добре от предстоящото и пожарникарите са съумели да защитят вилите, съобщи през днешния ден ръководителят на районното държавно управление на Канарските острови Фернандо Клавихо

Днес в битката с пламъците на острова се включиха 19 противопожарни звена, настоящи по въздух. 

Вчера вечерта избавителните екипи на острова оповестиха, че евакуираните поради пожара са над 26 000, само че през днешния ден коригираха данните си на 12 000 евакуирани. 

Пожарът е засегнал до момента 11 общини на Тенерифе, който е най-големият от седемте Канарски острова.

Утре на острова идва испанският министър председател Педро Санчес, с цел да се запознае с размера на вредите. 

През 2022 година 300 000 хектара бяха унищожени от над 500 пожара в Испания, което е връх за Европа, съгласно данни от Европейската осведомителна система за горските пожари. Близо 76 000 хектара към този момент изгоряха в Испания от началото на годината в общо 340 пожара.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР