Пожари в Австралия опустошиха обширни територии, промениха микроклимата и предизвикаха

...
Пожари в Австралия опустошиха обширни територии, промениха микроклимата и предизвикаха
Коментари Харесай

Отровните паяци в Австралия се завръщат

Пожари в Австралия опустошиха обширни територии, трансформираха микроклимата и провокираха гибелта на 28 индивида и над милиард животни. Те бяха последвани от дъждове, които облекчиха частично работата на пожарникарите, само че влагата след тях е причина за нова опасност.

View this post on Instagram
A post shared by Australian Reptile Park (@australianreptilepark) on Jan 21, 2020 at 2:18pm PST

" Внимание! Сезонът на фуниеобразните паяци стартира. " Това предизвестие насочат от Australian Reptile Park - един от най-големите резервати за влечуги в страната. Причината е, че топлината в комбиниране с влагата след дъждовете е причина рискови отровни паяци да излязат от дупките си, с цел да не бъдат наводнени там, и да стартират да се развъждат интензивно.

Най-малко 40 типа паяци от фамилията на фуниеобразните живеят в Австралия. Сред тях е и мощно отровният Atrax robustus, именуван още сиднийски фуниеобразен паяк. Името на фамилията идва от обстоятелството, че тези паяци плетат паяжините си във формата на фуния.

Atrax robustus не е изключително огромен - най-едрите му представители доближават до 5 см дължина, само че отровата му атраксотоксин може да има съществени и даже съдбовни последствия за човешкия организъм. През 1980 година обаче е открита противоотрова, а година по-късно е регистриран последният случай на гибел на човек след захапване на сиднийски паяк.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР