Пожари с фронт от близо 30 километра бушуват в Хасковска

...
Пожари с фронт от близо 30 километра бушуват в Хасковска
Коментари Харесай

Тежка остава ситуацията край Белица

Пожари с фронт от близо 30 километра бушуват в Хасковска област, съобщи Българска национална телевизия. Заради няколко доста рискови огнища е оповестено бедствено състояние в общините Харманли, Любимец и Свиленград.

На помощ са и противопожарни екипи от други райони, които дават дежурство в градовете Хасково, Димитровград и Свиленград, с цел да не се допусне огънят да стигне до обитаеми места.

Пожарът край Белица е най-тежък и обгръща огромен периметър. Там са съсредоточени и множеството сили на огнеборците. Друга част е ориентирана към селата Бисер и Черна могила, където теренът затруднява гасенето.

Пожарът край Белица е тръгнал от трен, пътуващ сред Харманли и Свиленград. На този стадий не е ясно дали искра или нещо друго е провокирало огъня, само че мощният вятър го е разпалил.

" Натам ни сочат по този начин предварителните данни, че всичко потегля от жп линията сред Харманли и Любимец. Пожарът на Вълче поле, където горяха къщи и селскостопански постройки, е овладян, само че към момента държим техника. Пожарът на Симеоновград е овладян, на Бисер е овладян. На Сива река също е овладян пожарът ", изясни Николай Вълчев - шеф ОД ПБЗН Хасково.

Булдозер от " Мини Марица изток " също ще се включи, с цел да направи просеки. Огнеборците и доброволците остават на място и през нощта. Областният шеф на Хасково и шефа на противопожарната работа описват, че от няколко дни влизат от пожар в пожар:

" Към момента не се постанова евакуация и няма застрашени обитаеми места, само че фронтът е значителен. Направихме организация от " Мини Марица изток " да тръгне огромна верижна машина, която да я използваме за преодоляване на пожарите в Изворово и Йерусалимово ", сподели Минко Ангелов - регионален шеф на Хасково.

Днес пожарникарите се готвят да посрещнат ново разразяване на огъня, тъй като прогнозата още веднъж е за мощен вятър.

Овладян е пожарът в горския масив на старозагорското село Пъстрово.

Там изгоряха 7 необитаеми къщи, няма потърпевши хора. Огънят е тръгнал от сухи треви в изоставена къща. Наложи се евакуация от вкъщи на стара жена.

Стихията обхвана и горския масив над селото. 12 противопожарни екипа, горски чиновници и доброволци участваха в потушаването му.

Работата им беше затруднена от мощния вятър, който сменяше посоката си. През цялата нощ в селото остават дежурни екипи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР