Пожари с фронт от близо 30 километра бушуват в Хасковска ...

Пожари с фронт от близо 30 километра бушуват в Хасковска

Пожарите в Хасковско: Най-тежка остава ситуацията край Белица

Пожари с фронт от близо 30 километра бушуват в Хасковска област. Заради няколко доста рискови огнища е оповестено бедствено състояние в общините Харманли, Любимец и Свиленград.

На помощ са и противопожарни екипи от други райони, които дават дежурство в градовете Хасково, Димитровград и Свиленград, с цел да не се допусне огънят да стигне до обитаеми места.

Пожарът край Белица е най-тежък и обгръща огромен периметър. Там са съсредоточени и множеството сили на огнеборците. Друга част е към селата Бисер и Черна могила, където теренът е кръстосан и това затруднява гасенето

Пожарът край Белица е тръгнал от трен, пътуващ сред Харманли и Свиленград. На този стадий не е ясно дали искра или нещо друго е провокирало огъня, само че мощният вятър го е разпалил.

" Натам ни сочат по този начин предварителните данни, че всичко потегля от жп линията сред Харманли и Любимец. Пожарът на Вълче поле, където горяха къщи и селскостопански постройки, е овладян, само че към момента държим техника. Пожарът на Симеоновград е овладян, на Бисер е овладян. На Сива река също е овладян пожарът ", изясни Николай Вълчев - шеф ОД ПБЗН Хасково.

Българска национална телевизия: Къде остава най-сериозно?

Николай Вълчев: Този, на който сме сега и другия, който е от другия завършек на автомагистралата - Изворово-Оряхово.

Булдозер от Мини Марица изток също ще се включи, с цел да направи просеки. Огнеборците и доброволците остават на място и през нощта. Областният шеф на Хасково и шефа на противопожарната работа описват, че че от няколко дни влизат от пожар в пожар

" Към момента не се постанова евакуация и няма застрашени обитаеми места, само че фронтът е много огромен. Направихме организация от " Мини Марица изток " да тръгне огромна верижна машина, която да я използваме за преодоляване на пожарите в Изворово и Йерусалимово ", сподели Минко Ангелов - регионален шеф на Хасково.

Утре пожарникарите се готвят да посрещнат ново разразяване на огъня, тъй като прогнозата още веднъж е за мощен вятър.

Репортер: Димитър Димитров

Последвайте ни във и Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:

Източник: bnt.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg