Пожълтяването на листата на чесъна е проблем, който всеки градинар

...
Пожълтяването на листата на чесъна е проблем, който всеки градинар
Коментари Харесай

Пожълтяването на чесъна и възможните причини за това

Пожълтяването на листата на чесъна е проблем, който всеки градинар среща най-малко един път. И  за жалост някои хора са очевидци на тази картина от година на година. Каква е повода и по какъв начин да я отстраните?

Причините, заради които чесънът пожълтява, са няколко. Съставихме за вас лист с най-вероятните фактори за това.

1) Твърде рано посаждане

Ако засадите чесъна преди нужния период, той може да измръзне и освен може да не узрее, само че и да не покълне. През зимата чесънът няма да почине, само че доста ще отслабне.

Какво би трябвало да извършите? Грижата за пожълтелия чесън е тъкмо същата като за здравия. В този случай е значимо да не забравяте в точния момент да го поливате и подхранвате, тъй че растението да възвърне силата си допустимо най-скоро.

2) Недостатъчно надълбоко засаждане

Ако посадите скилидките чесън прекомерно покрай почвената повърхнина, през зимата растенията могат да замръзнат (особено при липса на мулчиране). Такива скилидки стартират да образуват жълти листа напролет. Обикновено чесънът се засажда на дълбочина 3-5 см.

Какво би трябвало да извършите? За да се предотврати замръзването на чесъна през зимния сезон, есенното засаждане би трябвало да бъде допълнено с хумус. Пожълтелите растения напролет се нуждаят от добра грижа, тъй че да могат да се възстановят по-бързо.

3) Пролетен мраз

Ако на първо време перата на чесъна са били зелени и след известно време са почнали да пожълтяват, евентуално това се дължи на изменчивото пролетно време. Нощните слани могат доста да увредят засегнатите растения.

Какво би трябвало да извършите? В този случай стимулирайте растежа с Епин или Циркон. Обработете чесъна, с цел да се възвърне по-бързо.

Пролетното време е една от аргументите за пожълтяването на чесъна.

4) Неправилен избор за място за посаждане

Чесънът пораства едва на прекомерно тежка или киселинна почва. Най-добре е да го засадите в лека почва с високо наличие на органични субстанции, както и с неутрално рН.

Какво би трябвало да извършите? Ако не е допустимо да се откри уместно място за чесъна, почвата би трябвало да се приготви авансово. За да намалите нейната киселинност, би трябвало да добавите пепел. Тежката почва е “пълна ” с органични торове. Ако е належащо, те могат да бъдат сменени с пясък или торф.

5) Преполиване

За добър напредък, чесънът се нуждае от висококачествено поливане. Но не прекалявайте. Прекомерната влага също способства за пожълтяването на листата. Най-често това се случва, в случай че градината е с тежка глинеста почва: водата остава в земята.

Какво би трябвало да извършите? Засадете чесъна на високи лехи.

Защитете чесъна от несъразмерната влага, с цел да не пожълтява.

6) Липса на хранителни субстанции

Пожълтяването на перата дружно със забавянето на растежа може да се дължи на неналичието на азот. Най-често това се случва при започване на пролетта, когато почвата още не е затоплена. В твърдата почва корените на чесъна се развиват постепенно и не могат да обезпечат на растението нужните микроелементи.

Какво би трябвало да извършите? Такъв чесън би трябвало да бъде подхранен с азотни торове. Например, карбамидът е добър за тази цел, като 1 пакетче стига за 1 кв.м.

7) Болести

Ако листата на чесъна освен пожълтяват, само че и изсъхват или стартират да гният в основата, това е разследване от болест. Най-опасните болести, които могат да обиден културата, са бялото изгниване, бактериалното изгниване, фузариозата и черната мухъл.

Какво би трябвало да извършите? Ако растението има съществено увреждане, то би трябвало да бъде изхвърлено допустимо най-скоро, защото може да болести цялата годишна продукция, а по-късно и прилежащото насаждение. За да предотвратите появяването на заболявания, е значимо да предприемете превантивни ограничения. Например, деликатно изберете посадъчния материал преди засаждането, наблюдавайте развиването на културите и засадете чесъна в добре готова почва.

Вижте още: Лесна и ефикасна рецепта: Избавете се от плевелите вечно!

Пожълтяването на чесновите листа е проблем, само че можете бързо да се справите с него, в случай че разберете повода в точния момент. Надяваме се, публикацията ни ще ви помогне с това.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР