Поисканата от Атанас Атанасов оставка на председателя на ДАНС Пламен

...
Поисканата от Атанас Атанасов оставка на председателя на ДАНС Пламен
Коментари Харесай

Тагарев за ДАНС срещу Кирил Петков: Не е работа на държавни служители да дават политически оценки

Поисканата от Атанас Атанасов оставка на ръководителя на ДАНС Пламен Тончев е нещо обикновено, поради политическите изказвания на Тончев. Това съобщи министърът на защитата Тодор Тагарев пред бТВ.

Държавните чиновници, били те и ръководители на организация, не би трябвало да си разрешават политически оценки и офанзиви “, акцентира министъра на защитата.

Той уточни, че нито една работа няма цялостната информация и само че България е част от НАТО и обменя информация със съдружниците.

Според него Руската черква в София и какви неща се случват в нея от дълго време се дискутира. „ Свещеникът работи от 2018 година и ДАНС не са подхванали навременни дейности. Ако ДАНС са знаели авансово, трябвало е да вземат ограничения “, сподели той.

Тагарев съобщи, че персонално няма наблюдения през годините какво е ставало в Руската черква. Но съгласно него Атанасов има доста по-задълбочени наблюдения върху работата на службите.

В същото време министърът не се съгласи с концепцията за обединение на службите на военното и цивилното разузнаване, което се предлага от Атанасов.

Винаги има опция чиновниците да бъдат усъвършенствани. Но обединение на две организации без прелиминарен разбор не е задоволително “, уточни проф. Тодор Тагарев.

„ Един министър на защитата работи непрестанно с управлението на Служба военно разузнаване. Ние имаме оперативни функционалности и в спокойно време. Не си представям по какъв начин този вид активност ще бъде изведена отвън МО и аз ще мога да работя с тях в действително време. Защото министърът взима решения за потребление на мощ, това са доста тежки решения и би трябвало да има цялостната информация. А тя идва освен от разузнаването и от военните структури “, изясни Тагарев.

Той даде и съответен образец от последните часове със протичащото се в Косово, където е комуникирал по едно и също време с разузнаването и военните.

„ Не мога да си показва по какъв начин това може да се случи отвън МО. Може въображението ми е да лимитирано, само че аз не мога да си го показва “, сподели Тагарев.

По-рано водачът на ГЕРБ Бойко Борисов също дефинира като неточност отговора на ДАНС в огласената позиция, след рецензиите към службите, изказани от съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков.

Според Бойко Борисов политиците могат да изричат мнение, само че службите би трябвало да бъдат „ тихи “: „ Да си правят работата като последните дни, само че безшумно. Не им е работа да дават отговор на който и да е политически водач това е неточност “, сподели Борисов.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР