„Поисканата оставка на управителя на Националната здравноосигурителна каса е недопустима

...
„Поисканата оставка на управителя на Националната здравноосигурителна каса е недопустима
Коментари Харесай

Исканата оставката на шефа на НЗОК - недопустима намеса на изпълнителната в законодателната власт

„ Поисканата оставка на шефа на Националната здравноосигурителна каса е неприемлива интервенция на изпълнителната власт в законодателната, тъй като ръководителят на Касата се избира от Народното събрание ". Това разгласи в изявление за предаването „ Хоризонт до обед " доктор Стойчо Кацаров, ръководител на Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето.

Изказването му бе мотив настояването на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев шефът на НЗОК Камен Плочев да се отдръпна от поста си, защото желал актуализация на бюджета.

„ Искането на оставка от страна на министър е напън върху самостоятелната Национално здравноосигурителна каса и върху Народното събрание ", добави Кацаров.

Правилно е да бъде поискана актуализация на бюджета на НЗОК от Народното събрание, уточни доктор Кацаров и добави:

„ Това е органът, който приема бюджета на НЗОК, а и това е органът, който го е избрал. Така че е напълно закономерно да се обърне тъкмо към този орган. Що се отнася до основателността на неговото искане, считам, че освен има съображение, само че, съгласно мен, би трябвало да изиска актуализация с най-малко още 100 млн. Основанието на проф. Камен Плочев да изиска актуализация на бюджета е това, че НЗОК дължи на европейски здравни фондове 260 млн. лева към 31 декември 2017 година. Те са провели договаряния със здравни фондове и с лечебни заведения, които са отказали да разсрочат заплащанията и желаят неотложно погашение на дължимите суми. В бюджета на НЗОК за 2018-а година са планувани едвам 73 млн., т.е. те са извънредно незадоволителни. Отделно от това, НЗОК дължи към 130 млн. лева неизплатена, само че осъществена активност на лечебните заведения. Т.е. най-малко 330 млн. лева му трябват в допълнение. Той напълно закономерно желае актуализация ", добави ръководителят на Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето.
.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР