Поискана е проверка от ДАНС за „златните паспорти”Всички публични средства

...
Поискана е проверка от ДАНС за „златните паспорти”Всички публични средства
Коментари Харесай

ДПС слага пранги на харчовете на кабинета

Поискана е инспекция от ДАНС за „ златните паспорти”
Всички обществени средства да се разпределят и харчат след решение на Народно събрание, оферират от придвижването

Движение за права и свободи работи и по промени в Конституцията

Всички обществени средства да се разпределят и харчат след решение на Народното събрание оферират от Движение за права и свободи посредством промени в Закона за обществените финанси.

„ В Закона за обществените финанси отстраняваме опцията да се раздава обществен запас релативно непрозрачно, с постановления на Министерски съвет. Казвам релативно, тъй като, тези средства са обществени - разгласяват се на страниците на Министерството на финансите и на Министерски съвет, само че на практика по тях няма спор.” Така стимулира предлагането на Движение за права и свободи националният представител Йордан Цонев. Той напомни, че партията му от дълго време е декларирала, че ще внесе подобен план и даже е дала 1 месец на държавното управление то да го направи, само че това не се е случило.

„ С смяната, която внасяме, съблюдаваме конституционния принцип и споделяме, че средствата ще се разпределят или преразпределят по предложение на Министерски съвет с решение на парламента”, сподели Цонев. Внасяме и още няколко процедури, които ще създадат малко по-прозрачно бюджетирането, добави той.

И изясни, че текстът визира общините. Става въпрос за по-точно разписване на средствата, които са планувани в по този начин наречената рубрика „ Централен бюджет”. Там са запасите. Преди да дефинира фонда за общините Изпълнителната власт би трябвало да го разиска с Националното съдружие на общините и след това да го внесе в Народното събрание като част от Закона за бюджета, сподели депутатът.

Той разяснява и премахването на така наречен „ златни паспорти”, при които става въпрос за предоставяне на българско поданство против вложения. Движение за права и свободи изиска от ДАНС инспекция на безусловно всички процедури, които са осъществени от приемането на закона до момента, с цел да се разгласи по коя процедура са направени вложения, по коя те са фиктивни, по коя има или няма промени.

Цонев заяви, че Движение за права и свободи продължава работата си по промени на Конституцията в частта „ Съдебна власт”. Вече излизаме от етапа работа с специалисти и започваме работа по същинската смяната на текстовете. Тази седмица придвижихме конституционните промени една крачка напред, сподели още депутатът.

Предложение
Махат „ ин хаус “ процедурите
Да бъдат отстранени така наречен „ ин хаус” процедури предлага Движение за права и свободи с промени в Закона за публичните поръчки.
Върху „ ин хаус” процедурите тегне съмнението на обществото, че са врата към корупционни практики, разясниха от партията. „ В Закона за публичните поръчки отстраняваме и рамковите съглашения, към които има същите съмнения.”

В претекстовете е записано, че през последните години, в обществото се е наложило мнението, че съществуването на принадлежности като „ ин хаус възлагането” и рамковото съглашение основават благоприятни условия за заобикаляне на публичните поръчки като по никакъв метод не оправдават регламентирането им в закона.

Смятаме, че от законите би трябвало да бъдат отстранени всички благоприятни условия, които водят до „ вратички” в тях, написа още в претекстовете към плана.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР