Поискали от Катрин Джонсън луната и тя им я дала

...
Поискали от Катрин Джонсън луната и тя им я дала
Коментари Харесай

Математичката Катрин Джонсън почина на 101 години

Поискали от Катрин Джонсън луната и тя им я дала – написа в известието за гибелта на математичката на 101-годишна възраст в. " Ню Йорк Таймс ".

Въоръжена с малко повече от молив, линийка и един от най-брилянтните математически мозъци, Джонсън пресмята прецизните траектории, по които " Аполо " 11  каца на Луната през 1969 година и след историческата " дребна стъпка за човек, огромен скок за човечеството " на Нийл Армстронг да върне кораба на Земята. Една-единствена дребна неточност е можела да има съдбовни последствия за кораба и екипа.

Безпогрешните калкулации на Джонсън преди този момент подпомагали сполучливия полет на Алан Б. Шепърд Дж., който става първият американец в Космоса с кораба " Мъркюри " през 1961 година

През идната година тя прави допустимо излизането на Джон Глен в обрита към Земята на " Френдшип " 7.

Въпреки 33-те ѝ години в отдела за проучвания на полетите в НАСА, от който потегля американската галактическа стратегия, съвсем никой не узнава името ѝ.

През 2015 година Джонсън получава президентски орден за независимост. През идната година президентът Барак Обама я дава като образец за откривателски дух в речта си а положението на Съюза.

НАСА означи обстоятелството на гибелта ѝ в Туитър, изказвайки респект " Към наследството ѝ от върхови достижения, помели расовите и обществени бариери. "

Източник: БНР

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР