Поискала съм до края на деня екипите на Топлофикация и

...
Поискала съм до края на деня екипите на Топлофикация и
Коментари Харесай

Фандъкова: До края на деня да бъде ясно дали изравнителните сметки за парното в София са с 9% ДДС

Поискала съм до края на деня екипите на „ Топлофикация " и Министерството на финансите да изяснят дефинитивно въпроса от кой момент се начислява девет % налог добавена стойност (ДДС) при изравнителните сметки. Това разгласи пред публицисти столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя счита, че е значимо жителите да бъдат известени, а при нужда - сметките да бъдат поправени. Кметът напомни, че с промени в закона от началото на юли Данък добавена стойност на потребената топлинна сила е девет на 100.

Фандъкова съобщи, че е получила увещание от служебния министър на енергетиката, че има задоволително количества газ.

„ Ако цените останат такива, каквито са сега, изчисленията на специалистите са, че нови 500 милиона лв. ще бъдат насъбрани до края на годината поради разликата в цените, на които „ Топлофикация " купува газ - към 300 лева за мегаватчас, и на които продава - към 120 лева за мегаватчас, разяснява тя.

„ Хубавото е, че Министерството на енергетиката припозна проекта на общината за рационализация на сдружението, сподели още кметът. И акцентира, че е значимо да се намерят трайни решения за излекуване.

На въпрос за възможна национализация на " Топлофикация ", Фандъкова напомни, че собствеността на сдружението е 100 % общинска. Кой е притежателят, ще бъде решено от Общинския съвет и Министерството на финансите по този начин, че да бъде най-удобно за по-бързото осъществяване на проекта за рационализация, означи още столичният кмет.

Фандъкова ревизира през днешния ден осъществяването на дейностите по облагородяване на така наречен кална точка в кв. „ Света Троица ". Тя означи, че 59 пространства са били облагородени за две години. Само за тази година се извършват 39 плана във всички 24 региона на София. Фандъкова сподели, че премахването на калните точки цели подобряването на качеството на въздуха и облагородяването на междублоковите пространства. Мястото, което тя посети през днешния ден, е превърнато в квартален паркинг със засадени нови дървета, чака се да бъде засадена и трева. Кметът на регион „ Илинден " Иван Божилов сподели, че лишава към месец да се извърши планът.

Заместник-кметът Десислава Билева увери, че чистотата на въздуха е приоритет. Тя уточни, че над два милиона лв. са отделени за 2020-2021 година Тази година в бюджета на общината единствено за кални точки са заделени 1.5 милиона лева Има излишък в бюджета от 600 000 лева, които още веднъж ще бъдат дадени за осъществяването на тази акция. Очаква се още 13 нови обекта да бъдат финансирани.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР