Поискахме оставката на управителя на БНБ, защото считаме, че се

...
Поискахме оставката на управителя на БНБ, защото считаме, че се
Коментари Харесай

Петър Петров, Възраждане: Нашият законопроект гарантира независимостта на националното следствие

Поискахме оставката на шефа на Българска народна банка, тъй като считаме, че се прави процедура по приемането на еврото в България, за което страната не е подготвена и ще има пагубни последствия за българското общество и стопанска система, а шефът на Българска народна банка не прави нищо, с цел да попречи на тази процедура. Това сподели в " Още от деня " Петър Петров - заместник-председател на ПГ на " Възраждане " и член на Правната комисия в Народното събрание.

" При състояние, че има събрана подписка за народен референдум, който ще се организира дружно с предварителните парламентарни избори в средата на септември или най-късно дружно с локалните избори на 29 октомври, би следвало дотогава шефът на Българска народна банка за пази българския интерес, а не да чака България да влезе в еврозоната, където Българска народна банка да може да тегли заеми с ниска рента от европейските финансови институции ", изясни той.

Петров посочи, че цялата парламентарна група на " Възраждане " е подкрепила в пленарна зала плана за механизъм за следствие на основния прокурор в Закона за правосъдната власт, тъй като е план на " Възраждане ".

" А гласувахме " въздържал се " против оферти механизъм за следствие на основния прокурор в Назакателно-процесуалния кодекс, който е план на Министерския съвет, тъй като считаме, че тяхното различно решение е противоконституционно. Нашият план за механизъм за следствие на основния прокурор и ръководителите на висшите съдилища, който урежда това да се прави от шефа на Национална следствена служба, откакто следствието бъде отделено с нашия законопроект от прокуратурата и стане в действителност самостоятелна институция, би следвало да прави сходни следствия. Това е повода ние да се въздържим от поддръжка на законопроекта на Министерски съвет, само че да подкрепим закотопроекта на " Възраждане ", акцентира депутатът.

Според него в законопроекта на " Възраждане " са планувани промени, които да подсигуряват независимостта на националното разследване:

" Образно казано, изваждаме следствието от йерархичната взаимозависимост на прокуратурата и го вършим без значение, т.е. възвръщаме този самостоятелен статут на следствието, който то имаше до последните конституционни промени през 2006 година и измененията в Закона за правосъдната власт през 2009 година. Ако беше признат нашият законопроект, нещо, което не се случи през днешния ден, ние щяхме да имаме един неутрален и справедлив метод при следствието на закононарушения, осъществени както от основния прокурор, по този начин и от ръководителите на висшите съдилища. "

Какви тематики още разяснява Петър Петров вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР