Поименно със ставане от място и обявяване за, против или

...
Поименно със ставане от място и обявяване за, против или
Коментари Харесай

Парламентът гласува на трето четене промените в Конституцията

Поименно със ставане от място и оповестяване " за ", " срещу " или " въздържал се ", депутатите започнаха с гласоподаване на трето четене на измененията в Конституцията. Те са извиквани по азбучен ред от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков. Ако измененията бъдат признати, те дефинитивно стават част от главния закон, напомня. 

Парламентът ще гласоподава на трето четене измененията в Конституцията на България. Това планува проектопрограмата за работа на Народното събрание, оповестена на интернет страницата му.

Парламентът одобри на второ четене измененията в главния закон на изключително съвещание през вчерашния ден. Сред измененията са орязване на пълномощията на президента за служебните кабинети, както и въвеждане на правото на двойно поданство за депутати и министри. Националният празник остава без смяна.

В проектопрограмата е заложен и държавният бюджет за 2024 година, който би трябвало да бъде гласуван на второ четене. В началото на седмицата парламентът одобри на второ четене рамката на държавния бюджет. Заложените доходи, помощи и дарения в държавния бюджет за 2024 година са общо 43 406 519 700. От тях данъчните доходи се плануват да са общо 38 116 002 000 лева, от тях от корпоративен налог - близо шест милиарда лева Предвидените доходи от налог добавена стойност са 18 626 102 000 лв..  

Според проектопрограмата депутатите ще прегледат законопроект за одобрение на изменението на Споразумението за финансиране по Механизма за възобновяване и резистентност сред Европейската комисия и България. Предвижда се Народното събрание да разиска и законопроект за одобрение на Споразумението за многогодишна поддръжка за осъществяване на Плана за оценка на Програма „ Образование “ 2021 – 2027 година сред Министерството на образованието и науката на Република България, Изпълнителна организация „ Програма за обучение “ и Организацията за икономическо съдействие и развиване.

На второ четене народните представители ще гласоподават промени в Закона за защитата и въоръжените сили. Предвижда се на първо четене да бъдат прегледани промени в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения, Закона за признание на професионални квалификации и Закона за професионалното обучение и образование, както и Закона за висшето обучение.

В програмата се планува още план на решение за удължение периода на деяние на Временната комисия за изследване на всички обстоятелства и условия, свързани със сигурността на машинното гласоподаване, както и за удължение периода на деяние на Временната комисия за изследване на всички обстоятелства и условия, свързани с организацията, подготовката и опазването на публичния ред, във връзка със декларирания кротичък митинг против управлението на Българския дутболен съюз на 16 ноември т.г., както и с използването на физическа мощ и помощни средства от чиновници на Министерството на вътрешните работи по време на провеждането му.

Последна точка в проектопрограмата е план на решение за удължение периода на деяние на Временната комисия във връзка Споразумението сред „ Булгаргаз “ ЕАД и турската държавна енергийна компания „ Боташ “, подписано на 3 януари т.г. в София.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР