Походът на аргонавтите към Колхида, за да похитят Златното руно

...
Походът на аргонавтите към Колхида, за да похитят Златното руно
Коментари Харесай

Мита за аргонавтите и Финей

Походът на аргонавтите към Колхида, с цел да похитят Златното руно е може би най-вълнуващата приключенска история в древногръцката митология.

Това антично странствуване е изпълнено с доста обрати, трагични прекарвания и разкази за завършения. Един дребен епизод от тях е срещата на аргонавтите с пророка Финей.

Когато по пътя си Язон и неговите спътници достигнали крайбрежията на Тракия, те слезли, с цел да попълнят запасите си от храна и вода. На брега видели къща и тръгнали към нея. Отвътре излязъл слях дъртак, който едвам се държал на краката си от уязвимост. На аргонавтите той обяснил, че се споделя Финей и е наследник на Агенор. Бил цар на град Салмидесос.

Бог Ополон го дарил с дарбата да пророкува и го ослепил, само че му изпратил и харпиите - крилати полужени- полуптици, които долетявали в къщата му, изяждали храната му и разнасяли ужасно зловоние в дома му.

Боговете издали на Финей, че ще се избави от проклятието, когато при него дойдат аргонавтите, измежду които двамата крилати синове на бога Борей - Зет и Калаид. Финей помолили аргонавтите да му оказват помощ и те се съгласили.

Язон и другарите му приготвили хубава софра, само че когато Финей седнал да утоли глада си, дохвърчали харпиите, изяли храната и разнесли зловонна миризма. Излетели харпиите както постоянно, само че този път били последвани от бореадите, които ги преследвали чак до Плотийските острави, където ги настигнали. Извадили мечовете си, с цел да ги съсекат, само че богинята Ирида се явила, с цел да съобщи обръщение от боговете, че харпиите не трябва да бъдат убивани, само че Финей към този момент да не се опасява от тях.

Щом харпиите били прогонени към този момент вечно, аргонавтите приготвили нова софра за Финей, с цел да може да утоли ужасния си апетит. Старецът пък им разкрил тестванията, през които ще преминат и ги посъветвал да потърсят помощ от богинята Афродита, защото единствено тя можела да им помогне да похитят Златното руно.

След завръщането на бореадите Финей схванал, че няма към този момент да има мотив да се опасява от харпиите и доста се зарадвал, а Плотийските острови от този ден почнали да се назовават Строфади, което значи острови на завръщането.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР