Погром с множество счупени мраморни плочи, вази, кандилници (стъклени и

...
Погром с множество счупени мраморни плочи, вази, кандилници (стъклени и
Коментари Харесай

Погромен вандализъм на гробището в Асеновград, дни преди Задушница

Погром с голям брой счупени мраморни плочи, вази, кандилници (стъклени и глинени) и хлътнали гробища на новия гробищен парк в Асеновград, дни преди задушница.  По неофициална информация, близо 20 са протоколите за с разказани вреди единствено в границите на няколко седмици.

Асеновградчанката Мариана Димитрова е измежду пострадалите. Тя и околните й отишли, с цел да почистят гроба на собствен родственик, защото на самия ден, в който християните почитат своите умряли близки, няма да са в града. Така се натъкнали на неприятната панорама. Още девет странични гроба също били с очевидно съзнателно изпотрошени движимости.

Мариана е подала сигнал за провалите до чиновник в Обредния дом, която описала вредите. Веднага по-късно, асеновградчанката е подала тъжба, адресирана до кмета на града - лекар Емил Караиванов, защото гробищният парк е благосъстоятелност на общината. Публикувайки фотоси в обществената мрежа на случилото се, се оказало, че от същата обстановка са потърпевши и други жители. Обезверени от дейности на виновните институции обаче хората просто премълчават, поправят вредите и не оповестяват на никого за казуса.

По мнение на асеновградчанката, повода за погрома е главно вандалщина. Според нея, изпочупването на мраморни плочи и други гробищни атрибути не е от животни, а очевидно си проличава, че е осъществено с чук или различен предмет. Чрез жалбата си до градоначалника Мариана Димитрова слага искане да бъде възобновено заграждението, от страната на ромската махала, което от дълго време липсва.

Друго, което дамата показва, като проблем, са просещите деца и възрастни роми, влизащи в гробищата и притесняващи жителите, пристигнали да почетат паметта на своите умряли близки. Чрез жалбата си тя упорства да бъде засилена защитата на гробищния парк, с цел да се ограничи вандализмът, да не се позволява влизането на просяци и животни, както и образуването на нерегламентирани сметища вътре.
" Настоявам за бързи дейности, от Ваша страна, за възобновяване на вредите, за създаване на висока ограда, която ще пречи на ромите да разрушават гробовете на нашите близки, и публичност, в случай че Вие намерите нарушителите, в което надълбоко се колебая, тъй като считам, че Вашият престиж на кмет е злепоставен! ", показва изрично в умозаключение на писменото си искане до ръководещите Мариана Димитрова. Екипът на Actualno.com потърси за мнение и предложение за решение на казуса община Асеновград, само че от пресцентъра не дадоха отговор на позвъняването ни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР