Погрешно е постоянно да се оплакваме, че сме на дъното,

...
Погрешно е постоянно да се оплакваме, че сме на дъното,
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Грешна е философията всеки да се спасява поединично

„ Погрешно е непрекъснато да се оплакваме, че сме на дъното, на последните места. Трябва да вземем живота си в нашите ръце и да имаме вяра, че дружно, сплотени, можем да градим страната, постоянна и просперираща. Ако героите на Перущица се спасяваха поединично, нямаше да я има през днешния ден България. Те ни демонстрираха, самочувствие на българи, дръзнали да се вдигнат и против могъщата Османска империя поради независимост, религия и жанр. “ Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова в Перущица на честването на 50-годишнината от оповестяването на обитаемото място за град.

„ Днес постоянно спорим за еднаквост, за държавност. Нека по-често идваме в този град, в априлските градове на 1876 година, с цел да чуем камбанния звън и думите на героите за религия, за татковина, за независимост, за българщина. Днешният прочит на тези думи значи да имаме самочувствие като българи “, акцентира в приветствието си вицепрезидентът Йотова.

Тя дефинира Перущица като един от знаците на многовековната и славна българска история и посочи саможертвата на героите. „ Те не чакаха някой да ги приканва против робството и тиранията. Мъчениците от „ Св. Архангел Михаил “ не бяха войводи, не бяха революционери, а елементарни хора, само че с делата и саможертвата осмислиха понятията родолюбие и национализъм. Те написаха историята освен на Перущица, а на цяла България “, съобщи вицепрезидентът.

Илияна Йотова се разгласи изрично срещу опитите за смяна или дописване на историята. „ Днес, когато взимаме решения, би трябвало да поглеждаме към героите от априлските дни на 1876 година и постоянно да препрочитаме Захари Стоянов. Отвъд клишетата “, посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът отговори на многочислените въпроси на жителите за вероятностите пред района, за бъдещето на дребните общини, за опциите за вложения. „ Днешната идея на държавници, политици и общество би трябвало да бъде просперираща България, която стимулира младежите да остават, да се развиват и построяват вкъщи, в родината “, акцентира Илияна Йотова. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР