Погребението на кралица Елизабет Втора привлече вниманието на обществеността към

...
Погребението на кралица Елизабет Втора привлече вниманието на обществеността към
Коментари Харесай

След погребението на Елизабет II: Индийци искат да им бъде върнат 105-каратовият диамант от короната

Погребението на кралица Елизабет Втора притегли вниманието на обществеността към кралските регалии и най-много към короната на монарха. Тя съпроводи кралицата до мястото на безконечния ѝ покой и ще се появи още веднъж при коронацията на Чарлз Трети. Внушителната корона е украсена със скъпоценни камъни и 105-каратов елмаз, считан за един от знаците на тогавашната Британската империя.

Заговори се и за короната, която се поставя на кралицата консорт Камила, която е носела кралицата майка, а в този момент е изложена в Лондонската кула. Именно тази корона е украсена с диаманта Кохинор. Това, че кралица Елизабет със забележителна прелест е носела императорската корона, до момента в който е била на трона, е вън от всякакво подозрение, пишат вестниците, само че единствено часове след оповестяването на нейната гибел, се появиха десетки хиляди туитове за бижутата на короната. Те демонстрираха, че въпросът за диамантите на короната стои на дневен ред освен в Индия. Смъртта на кралицата бележи подобаващ миг най-сетне да се постави линия на предишното и да се означи нова страница от историята в връзките сред някогашните колонии и империята, се споделя в интернет изявленията. Преди короната на кралицата майка да бъде носена още веднъж, този път от новата кралица консорт – Камила, по време на коронацията на крал Чарлз Трети, диамантът Кохинор би трябвало да бъде върнат, упорстват индийски консуматори в интернет. Според тях това, че Кохинор към момента остава на върха на тази корона, подкопава доверието, моралните устои и хипотетичната доброжелателност на кралското семейство, се споделя още в изявленията, съобщи. 

В продължение на десетилетия индийци, пакистанци, афганистанци и иранци предявяват искания към скъпоценния камък, за който се счита, че носи неприятен шанс на мъжете, само че дамите не са преследвани от проклятието му и по тази причина той украсява короната на кралиците. Диамантът Кохинор е 105,6 карата с овална форма. Името му идва от персийски и значи „ планина от светлина “. Той е оценен на 591 милиона $ и се счита, че е открит в мините Колур в актуалния индийски щат Андхра Прадеш сред 12 и 14 век, по време на ръководството на династията Какатия. Бил е владеене на няколко индийски династии, на монголите, на персийските, афганистанските и сикхските владетели, преди да попадне в английската колониална империя. 

Бижуто е в центъра на политически и правни несъгласия с Индия от години. Откакто кралицата умря на 8 септември потребителите на обществени медии в Индия упорстват за връщането на фамозния драгоценен камък. Венкатеш Шукла започва петиция, целяща да събере 1 милион подписа в " Линкдин ", напомняйки на Обединеното кралство да върне „ плячката “, само че досега има едвам 6500 подписа.

Англия поредно отхвърля претенциите и твърди, че е легален притежател на скъпоценния камък, мнение, поддържано от Върховния съд на Индия, който постанови, че диамантът не е плячкосан или откраднат, а добит от колонизаторите посредством юридически контракт. „ Всеки път, когато монархията се появи с Кохинор като перлата в короната, тя припомня на света за колониалното минало на Англия и срамния метод, по който накара един петгодишен принц да го „ подари “ на Англия “, написа господин Шукла. В Пури, Одиша, в източната част на Индия, чиновниците на храма Джаганнатх също са почнали акция за връщане на камъка, цитирайки писмо от сикхския император Ранджит Сингх, в което той се бил заклел да  предложи диаманта на божеството на храма, преди британците да го вземат.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР