Погребалната процесия в родния град на Солеймани Керман Напрежението между

...
Погребалната процесия в родния град на Солеймани Керман Напрежението между
Коментари Харесай

САЩ изпращат допълнителни сили в Близкия изток и не планират изтегляне от Ирак

Погребалната върволица в родния град на Солеймани Керман

Напрежението сред Съединени американски щати и Иран след убийството в петък на военачалник Касем Солеймани не спада. Пентагонът изпрати спомагателни сили в Близкия изток, а американският министър на защитата Марк Еспър съобщи, че Вашингтон не е взел решение за овакантяване на Ирак.

На трите кораба от Bataan Amphibious Readiness Group, включващи 2200 морски пехотинци, е подредено да се придвижат към Персийския залив от Средиземно море, където са провеждали обучение, написа Bloomberg. Този ход следва прехвърлянето в Кувейт на 3500 бойци от състава на 82-а въздушно-десантна дивизия предходната седмица.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Изтекло проектописмо

Това става на фона на публикуваната информация за писмо, което оповестява на военното управление в Багдад, че американските сили се препозиционират, преди да изоставен страната. Ръководителят на началник-щабовете Марк Мили разяснява, че става въпрос проектописмо и то не е трябвало да бъде изпращано.

" Няма решение да се изтегляме, нито имаме проекти за овакантяване или се приготвяме за овакантяване ", показва Еспър. По думите му иракските жители и депутати към момента желаят Съединени американски щати да останат в страната. " Иракчаните знаят, че Съединени американски щати са там, с цел да им оказват помощ да станат суверенна, самостоятелна и просперираща страна. Това не са желанията на Иран. Иран желае да ги управлява като прокси страна ", твърди Еспър.

В неделя водената от Съединени американски щати коалиция против " Ислямска страна в Ирак и Леванта " разгласи, че приключва интервенциите в Ирак, с цел да се концентрира краткотрайно върху отбраната на силите си. По същото време иракският парламент прикани посредством законово необвързващ избор американските войски да се изтеглят. В отговор президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп заплаши Багдад със наказания и изиска възвръщане на вложенията, направени в страната, в случай че държавното управление извърши апела на парламентарния избор.

Заплашени ли са ирански културни обекти

Позициите на Еспър се разминават с тези на Тръмп по един въпрос – той акцентира, че възможните удари на Съединени американски щати по Иран няма да бъдат по културни обекти. Докато през уикенда американският президент съобщи, че е присъединил ирански културни обекти в листата с 52 цели, които ще бъдат ударени, в случай че Техеран изиска да си отмъсти за убийството на Солеймани. На Еспър също по този начин му се наложи да се оправдава по отношение на изтеклото в медиите проектописмо. В него се приказва за " препозициониране на силите през идващите дни и седмици, с цел да се приготви евакуиране ".

Същевременно измежду републиканците в Съединени американски щати се чуват и сериозни гласове по отношение на решението за убийството на Солеймани. Сенаторът републиканец Ранд Пол разяснява: " Неизбежно е резултатът от убийството да бъде военна ескалация и боен отговор от Иран. Напускане на иранското нуклеарно съглашение, слагане на страната под ембарго и в този момент ликвидирането на военачалник? И поглеждаш и казваш: Ами може би те ще желаят да договарят в този момент. Трябва да си в мозъчна гибел, с цел да вярваш в това ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР