Поговорката „По дрехите посрещат, по ума изпращат“ важи и за

...
Поговорката „По дрехите посрещат, по ума изпращат“ важи и за
Коментари Харесай

Харвардци смениха дрескода на властта СНИМКИ

Поговорката „ По облеклата посрещат, по мозъка изпращат “ важи и за новите управници на България. Кирил Петков и Асен Василев вкараха във властта млади и енергични хора, които постановиха и нов жанр на обличане и държание. Какви послания дават харвардци и техният тим, разяснява пред momichetata.com Василиса Иванова, специалист и учител по стратегическа връзка в НБУ​.

Още с учредяването си " Продължаваме промяната " изпратиха ясни и семпли послания: от логото, метода на говорене, усмихнатото и приветливо лъчение, до обикалянето на страната по площадите, само че и през дефинитивния дрескод. Нямаме съображение да мислим, че тук има нещо инцидентно, случайно и недомислено.

Униформеният тип или по модерно - dresscode на Политическа партия, мощно се отличава със своя жанр: тъмносин блейзър, незакопчано горно копче на бяла риза без вратовръзка, съчетани с дънки в типичен деним.



Униформата The Ivy League

Лигата на невероятните - това са момчетата и девойките от Харвард. За поколението на прехода униформата остава знак на уеднаквяването, наложителното единодушие и отвод от характерност. Но в Западния свят униформата е знак за принадлежност към защита школа, признак на най-хубавите учебни заведения, в които се влиза мъчно, с безспорни, потвърдени качества, отлични рекомендации и очевиден капацитет. И униформата също е обръщение на елитния тим.

Без вратовръзка



Без вратовръзка направи своята акция някогашният американски президент Барак Обама, а също и френският му сътрудник Никола Саркози. Те поведоха модата на индивида - непосредствен до хората. Този дрескод към този момент се употребява у нас като ясно заявяване на позиция против статуквото. Генезисът на стила „ без вратовръзка “ идва от Арабския свят, където аксесоарът за врата е считан за признак, лишен от функционалност, знак на западната суетност.

Поради метода си на връзване - на кръст, вратовръзката е възприета като християнски знак и надлежно е неразрешена от исляма. Спомнете си тима на Ципрас и Варофакис в прилежаща Гърция, които отхвърлят да поставят вратовръзка даже при публични срещи. Когато Брюксел обаче съумя да ги пречупи и ги принуди да одобряват austerity measure, късният Ципрас към този момент стартира да се появява с вратовръзка, освен това освен при церемониални мотиви. Все отново при Политическа партия „ без вратовръзка “ е единствено в делничния им look. При откриването на Народното събрание и Кирил Петков, и Никола Минчев излязоха с вратовръзка на трибуната на Народното събрание. Така че - излязоха с посланието „ съблюдаваме протокола, само че в останалото време ще вършим нещата без непотребна тържественост “ и „ не ни е боязън да променяме разпоредбите “.

Бялата риза



White collar worker - знак на високоплатената образована междинна професионална класа, която печели парите си с интелектуален труд.

Разкопчаното копче

Без непотребна сбитост и условност, разкопчаното копче приказва доста. " Свободно към врата ", не стяга (отворената чакра на гърлото). Символизира откритото, свободно говорене, без бариери и премълчаване (тук може да забележим разликата с арабските водачи, част от които вървят със строго закопчана до горе риза, въпреки от време на време и с пай ръкав). Посланието е " ще споделяме нещата, по този начин както са ". А тъй като разкопчано копче е единствено едно, а не постоянно срещаните по нашите географски ширини 2-3, то упорства нещата да са без непотребна разпуснатост, фриволност и не се натъртва на съблазън.

Сините дънки в типичен деним

Дънките постоянно са били знак на работното облекло, въпреки към този момент да са изцяло допустими за casual Friday look-а даже и в банковия бранш. Дънките изпращат посланието, „ ние сме тук, с цел да работим “, " ще вършим работа, без да се тормозим, че ще си изцапаме парадните облекла ". Но въпреки всичко, класическият деним приказва за пристойност и почитание. Липсват скъсаните дънки и кръпки, въведени и освиркани в политиката от някои персонажи от партията на Слави Трифонов.

Тъмносиният блейзър



Smart look - знак на благоприятни условия, грациозност със жанр, балансира посланието за casual на денима, задава стегнат и настоятелен звук. Сакото е ултимативният признак на принадлежност към клуб. Дори футболните клубове, когато пътуват за мач, са облечени в униформа със наложително сако. А в случай че влезеш в кавалерски клуб в Лондон инцидентно без сако, услужливо ти оферират такова като пропуск да влезеш. Клубните сака се отличават с емблема/нашивка, каквато виждаме като значка на реверите на Политическа партия. И въпреки всичко, синият блейзър, за разлика от черното или тъмносивото сако, е дреха, която се носи при неофициални мотиви или в почивните дни, без наложителния матчинг панталон като отбор. Та тук има леко подмятане за the leisure class.

Така че всичко е премерено и помислено. Няма нищо инцидентно. Действаме. Продължаваме промяната.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР