Поговорката, че Европа е изкована в криза, може би е

...
Поговорката, че Европа е изкована в криза, може би е
Коментари Харесай

Фондът за възстановяване на ЕС промени начина, по който Европа харчи пари

Поговорката, че Европа е изкована в рецесия, може би е на път да се усъвършенства. Докато отговорът на дадена рецесия стартира да работи, което лишава известно време в блок от 27 страни, има огромен късмет рецесията да завърши. Но отговорът може да се окаже тъкмо в точния момент за идната.

.

Вземете фонда на Европейски Съюз за справяне с Ковид-19, Next Generation EU или в резюме - NGEU. Той беше основан през втората половина на 2020 година, с цел да помогне на по-слабите страни в Източна и Южна Европа да се възстановят изцяло от пандемията. Има няколко нови детайла. Като начало той е огромен, в размер на 807 милиарда евро (958 милиарда долара) по цени от 2021 година, съвсем половината от които се изплащат като безплатни средства (останалата част като евтини заеми). Той се финансира посредством дълг, а не от бюджетите на страните членки, добавяйки забележителен тласък. И по-голямата част от парите му би трябвало да бъдат изплатени единствено откакто страните подхващат утвърдени стъпки за промяна и изпълнят капиталовите цели, а не като елементарен трансфер от по-богати към по-бедни райони.
Тест за бъдещето на Европейски Съюз
Това го прави тест за това по какъв начин Европейски Съюз би могъл да действа в бъдеще. Засега даже нормално нападателните членове, като нидерландците или германците, са извънредно оптимистични. Плановете за промени и вложенията са основни, съгласно чиновници на Европейската комисия. Дори в Полша силата на парите наподобява работи: чака се сложни промени на правосъдната система да бъдат вградени в полската стратегия, която скоро би трябвало да бъде финализирана. Някои промени, като тези на пазара на труда, признати от Испания в края на предходната година, към този момент демонстрират признаци на триумф в основаването на повече непрекъснати работни места и по-малко несигурни такива.
Реклама
Но доста от ранните стадии в проектите са относително лесни за преминаване; те нормално включват неща като разкриване на търгове или започване на законодателни процеси. Някои от тях са даже ретроспективни: планове, стартирани още през февруари 2020 година, могат да бъдат включени, даже към този момент да са приключени. Едва когато използването стане по-трудно, надвишават разноските или държавни управления с разнообразни цели дойдат на власт, ръководството на фонда за възобновяване в действителност ще бъде оспорено.

Италия може да бъде подложена на тестване. Гласоподавателите ще би трябвало да отидат до урните напролет на 2023 година, с което ще се постави завършек на държавното управление на националното единение, което сега се управлява от Марио Драги, чиято съществена политика е осъществяването на програмата. Следващото държавно управление може да е по-малко въодушевено от проектите. Графикът за погашение на средства за Италия може да има проблеми: трите най-големи елементи - всяко по 11.5 милиарда евро, би трябвало да бъдат изплатени преди изборите. Настоящата невъзможност към промяната на конкуренцията предвещава какъв брой елементарно промените могат да " заседнат " в Италия и в други страни. Комисията има задачата да преценя сходството. Подобно на южноевропейските страни, които получават по-голямата част от парите, Европейска комисия има интерес да накара фонда за възобновяване да работи, тъй че да работи като модел за бъдещи проекти като самия него. При прекалено много нарушавания на разпоредбите обаче и нежната поддръжка на северните страни ще изчезне.
Има ли потребност от промяна
Изпълнението на сегашния проект е единствено част от задачата. Друг въпрос е дали фондът може да бъде поправен, с цел да се оправи с най-належащите проблеми през днешния ден - войната в Украйна; произлизащото от нея търсене на различни източници на сила отвън Русия и високата инфлацията.
Енергийната рецесия е значимо предизвикателство пред активността на фонда Източник: Reuters
Да стартираме с последния от тях. При основаването на фонда Брюксел са приели 2% инфлация. С годишните нараствания на цените за доста първични материали и сила, които са двуцифрени, контрактуваните капиталови цели на някои страни може към този момент да са недостижими. Пренаписването на проектите е допустимо (при строги условия), само че се смята за последна мярка. Комисията се надява, че националните държавни управления ще употребяват лични средства, с цел да запълнят празнините или да употребяват неизползвани европейски пари, които към този момент са на тяхно разположение.
Реклама
Дали схемата способства за инфлацията, или оказва помощ за нейното ограничение е сложен въпрос. Някои настояват, че вложенията във фондове за възобновяване, съчетани с промени за повишение на конкуренцията и цифровизация, ще понижат ценовия напън в средносрочен проект. Но в това време спомагателните европейски пари разрешават на страните да харчат повече за поддръжка на стопанската система, което може да усили инфлацията.

Енергийната рецесия е второто предизвикателство. Изменението на климата беше включено в първичния мандат на фонда и минимум 37% от средствата за всяка страна би трябвало да се изразходват за зелени планове (много страни ги надвишават). Но съветската инвазия промени целите: енергийната сигурност в този момент е преди всичко. Много от утвърдените зелени планове, като изолираност на дома или възобновима сила, също ще създадат Европа по-малко подвластна от задгранични изкопаеми горива. Но други, които са нужни за повишение на енергийната сигурност, като терминалите за полутечен газ, са сложни за съчетаване с насоките на фонда.

В отговор на войната комисията сформира нова стратегия - REPOWEREU. Държавите са поканени да прибавят нова глава за енергийна сигурност, за която да се ползват по-свободни стандарти, към своите проекти. Проблемът е по какъв начин да стане финансирането. Комисията не може просто да взема заеми, когато желае, както може да направи едно суверенно държавно управление. Вместо това тя би трябвало да " активизира " пари - брюкселски диалект за разбъркване на съществуващи средства или потребление на дребни суми за набиране на частни вложения. Заемите от фонда за възобновяване до момента са били поискани от единствено седем страни, оставяйки 225 милиарда евро в касата. Пренасочването на тези пари към планове за енергийна сигурност предлага един вероятен излаз.

Третото предизвикателство е самата война в Украйна. Договорите на Европейски Съюз не разрешават на блока да харчи парите на съюза непосредствено за защита. Но има способи да това да бъде заобиколено. Ако са включени проучвания или подсилване на вътрешния пазар, Европейски Съюз може да способства за планове, свързани с защитата. В отговор на войната, комисията предложи усилване на взаимните европейски поръчки, само че единствено с 500 млн. евро през идващите две години.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коментари и разбори 2 Политика 3 Транспорт 1 Коментари и разбори 2 Коментари и разбори 3 Икономика 1 Енергетика 2 Коментари и разбори 3 Транспорт Реклама
Това, което изцяло плануват договорите на Европейски Съюз, е финансовата помощ за трети страни. С други думи, за възобновяване на Украйна. Комисията обмисля нов фонд за възобновяване на Украйна, основан на личния европейски фонд за възобновяване, и е предложила издаване на облигации като една от опциите за финансиране. Не всички страни са " за ", само че мащабът на казуса може да изисква европейски отговор. Джейкъб Киркегард от мозъчния концерн Peterson Institute for International Economics твърди, че има европейски мащаб на съвестност на рецесиите. " Европа ще употребява общи, финансирани с дълг разноски, в случай че бъде доближат избран спешен предел. И Украйна ще бъде подобен предел, тъкмо както беше пандемията. "

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР