/Поглеед.инфо/ Америка рискува да се оплете в игрите си в

...
/Поглеед.инфо/ Америка рискува да се оплете в игрите си в
Коментари Харесай

САЩ във Виетнам настъпват същата мотика като в Китай

/Поглеед.инфо/ Америка рискува да се оплете в игрите си в Източна Азия

В тактиката си за поддържане на световно владичество Вашингтон от ден на ден се подхлъзва към модели, които са го проваляли не един път и дваж в предишното. Но той се пробва да ги употребява още веднъж, рискувайки приемането на нови геополитически цицини.

Съединените щати, да вземем за пример, по едно време поставиха доста старания да култивират мощна мощ в Китай, която да облекчи бремето на конкуренцията със Съветския съюз. В резултат на това сегашната КНР се преглежда от Белия дом като още по-опасен съперник, в сравнение с беше Съюз на съветските социалистически републики в предходната ера.

По същия метод в наши дни американците поставят обилни старания да трансфорат цяла група страни, обкръжаващи Китай, в свои съдружници в борбата с него, без да имат даже не цялостна, а въобще някаква гаранция, че те постоянно ще следват чинно по стъпките на Америка.

Една от основните страни в тази верига е Виетнам. Основните аргументи, заради които Вашингтон се надява да въвлече и задържи Ханой в своята орбита, са хипотетичните фундаментални виетнамско-китайски несъгласия, в това число по гранични въпроси, както и ползата на страната да получи американски капитал и технологии за своето развиване.

На американците им се коства, че виетнамците по меркантилни аргументи, както японците след Хирошима и Нагасаки, ще могат да не помнят всичкото зло, което им предизвикаха относително наскоро. Но Виетнам не е окупиран, като Япония, той победи Съединените щати и виетнамците не виждат Америка като модел за подражателство, а по-скоро като богат, възрастен чичо, който би трябвало да бъде „ доен “, без значение от това какво той си мисли и си показва.

Неотдавнашното изказване на американския президент Байдън на Общото заседание на Организация на обединените нации, че актуалните връзки сред Съединените щати и Виетнам са сполучлив образец за „ превъзмогване на минали съперничества “, не беше коментирано в Ханой. Но там никой в никакъв случай няма да одобри чудовищното заличаване на един милион техни сънародници като нормално „ съревнование “, а само и единствено като незаконна експанзия!

Следователно, когато „ нарасналото равнище на стратегическо партньорство “ сред двете страни, оповестено по време на визитата на Байдън в Ханой на 11 септември, се преглежда като съвсем окончателното прекосяване на Виетнам към лагера на Вашингтон, това е в действителност жестоко пресилване. На първо място, виетнамците незабавно обясниха, че това равнище е предопределено единствено да бъде нараснало до размера на съдействие с Китай, Русия, Индия и Южна Корея, само че не и да го надвишава.

В същото време от всички документи излиза наяве, че те имат поради на първо място икономическата страна. За каквото и да било политическо, още по-малко идеологическо доближаване с американците не може да се приказва. Последните към момента би трябвало да тичат крепко след виетнамците по „ подземните пътеки в джунглата “, с цел да въвлекат Ханой в какъвто и да е формален антикитайски блок като AUKUS. И няма по какъв начин да наваксват!

Китайската публична преса, да вземем за пример, показва убеденост, че Виетнам няма да образува военно-политически стратегически съюз със Съединени американски щати и няма да се сплоти с тях по тайванския въпрос или казуса за „ изолирането на Китай “. Освен това, съгласно Пекин, Виетнам, като социалистическа страна, е изправен пред сходни дълготрайни политически проблеми в връзките с Вашингтон като Китай.

Съединените щати, по-специално, зад кулисите на формалните връзки с Виетнам,продължават да поддържат антиправителствените сили в страната, подготвяйки почвата за „ цветна гражданска война “ в нея.

Global Times написа за пътуването на Байдън: „ Все още помним уроците от войната във Виетнам и Вашингтон не се е отказал от опита си да предизвика нова Студена война в района “. „ Не по-различно от това, което беше преди половин век, той към момента търси надмощие, опълчва се на комунизма и всява безпорядък и войни по целия свят. “

Виетнам, по мнението на Пекин, „ може да вземе лично рационално решение и в действителност да приложи отбранителната си политика и новия консенсус, реализиран посредством визитите на високо равнище сред Виетнам и Китай през 2022 година “ Ханой, както чакат, ще би трябвало да постави доста старания, с цел да не се трансформира в пешка в ръцете на Съединените щати в преследването на своето развиване.

Ако това не се случи, Китай няма да има нищо срещу против укрепването на връзките сред двете страни и „ такива виетнамско-американски връзки могат да бъдат от изгода и за китайско-виетнамските връзки “. Китайските анализатори считат, че макар цялото си усърдие Вашингтон в никакъв случай няма да успее да докара равнището на взаимоотношение с Виетнам до мащаба на съдействието сред Пекин и Ханой заради систематични проблеми (идеологически разлики, географска раздалеченост, липса на стопански ресурси).

Наистина, до края на 2022 година виетнамско-американската търговия доближи 123 милиарда $, което е впечатляваща сума, само че към момента е надалеч от търговията сред Китай и Виетнам, която надвишава 300 милиарда $ годишно, към което за Съединени американски щати е невероятно да се приближи даже теоретично.

Китайците признават, че към момента са разграничени от разногласието с Виетнам за островите в Южнокитайско море, само че считат, че е реализиран двустранен консенсус за разрешаване на казуса посредством договаряния. И даже в случай че Съединените щати желаят да го употребяват, с цел да засилят въздействието си, те няма да могат да „ заблудят Ханой “, който няма да желае „ сляпо да служи на американската индо-тихоокеанска тактика и да предизвика мощния си комшия, с който е обвързвана с търговски връзки и обща социалистическа идеология.

Особено място в този стратегически триъгълник заемат оповестените планове на Вашингтон да трансферира обилни мощности от международната полупроводникова промишленост във Виетнам. Зад това, несъмнено, стои планът за въвеждане на спомагателни учредения за разлъка сред Пекин и Ханой, само че и желанието на Съединени американски щати да понижат зависимостта си от доставките от Китай.

Освен това, както утвърждава Reuters, по-специално във Виетнам се намират вторите по величина в света хипотетични залежи на редкоземни детайли след Китай. Споразумения в тази тенденция бяха реализирани по време на преди малко завършилата обиколка на виетнамския министър председател Фам Мин Трин в Америка.

Но забавното е, че в самия Виетнам специалистите виждат този мегапроект като прекачване на полупроводниковата промишленост не от Китай, което съгласно тях е невероятно заради зависимостта на Запада от китайските доставки на доста детайли, а от Тайван. Пекин също не е изключително смутен от сходно развиване, защото спадът в икономическия капацитет на сепаратисткия остров, както считат, ще бъде от изгода за КНР в напъните й за обединяване.

В същото време Белият дом интензивно интригантства във връзка с подкопаването на военното съдействие сред Ханой и Москва. Оттам, по-специално, оня ден те очевидно съзнателно сътвориха осведомително приключване през Ройтерс за хипотетично към този момент готова „ колосална “ военна договорка за закупуване на американски оръжия от Ханой, „ която може да разгневи Китай и да отблъсне Русия “.

Говорим по-специално за доставка на цяла флотилия от американски изтребители F-16, както и транспортни самолети. Досега виетнамският боеприпас се състоеше от 80% съветски оръжия, а през последното десетилетие Съединените щати са доставили там свои оръжейни системи на стойност едвам 400 милиона $.

Въпреки това, както The New York Times признава, Виетнам възнамерява да закупи съветски оръжия в прорез с американските наказания. Американски специалисти настояват, че „ въоръжените сили на Виетнам към момента са надълбоко свързани с Русия и може да отнеме години, в случай че не и десетилетия, с цел да се промени тази обстановка. Историческата преданост е мощна.

По време на това, което виетнамците назовават " американската война ", руските ракети помогнаха на виетнамските комунисти да се бият против американците. Няколко генерации от висшето военно управление на Виетнам получиха обучение в Съветския съюз и по-късно в Русия. И те към момента нямат доверие на Съединените щати, макар топлия банкет, който оказват на Байдън.

Иън Стори, помощник в Института за проучване на Югоизточна Азия (ISEAS) в Съединените щати, счита, че „ в някои връзки Америка има илюзии по отношение на Виетнам “. Той не е сигурен, че „ Съединени американски щати схващат изцяло какъв брой комплицирани са връзките на Виетнам с Китай и какъв брой дълбоки са връзките му с Русия. Неразбирането на тези точки може да сложи Америка в сложна обстановка.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР