Погледнете към небето!Новооткритата комета C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) има голям шанс

...
Погледнете към небето!Новооткритата комета C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) има голям шанс
Коментари Харесай

Погледнете към небето: Новооткрита комета скоро ще бъде видима с просто око

Погледнете към небето!

Новооткритата комета C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) има огромен късмет да стане задоволително ярка, с цел да бъде забележима с просто око през идващите месеци. Понастоящем тя е забележима единствено за телескопи, само че към момента е на много огромно разстояние от Слънцето. Има време да стане още по-ярка, а през октомври може даже да доближи яркостта на Венера - най-ярката планета на нощното небе.

(Във видеото може да научите повече за: Фрагмент от комета озари небето над Испания и Португалия)

Най-близкото й прекосяване от Слънцето ще се случи на 27 септември и тя ще бъде на 58,6 милиона километра от нашата звезда. Това е разстояние, сходно на това до Меркурий. Няколко седмици по-късно, на 12 октомври, кометата ще извърши най-близкото си прекосяване до Земята, на към 70,6 милиона километра (43,9 милиона мили).

Newly Discovered Comet On Its Way To Earth Should Be Visible To The Naked Eye Soon | IFLScience
— Claude Watson (@ClaudeEW)
По това време може да се случи и оптималното й нарастване. Според някои оценки кометата ще бъде по-ярка от всички звезди на небето като се изключи четири.  Това би било извънредно ярка комета - и тя ще се вижда по залез слънце, което я прави доста комфортно представление, в случай че стартира да свети толкоз блестящо, колкото се надяваме.  

Кометата е открита преди повече от 15 месеца без значение от две обсерватории. Първо, от астрономическата обсерватория " Цзиеншан ", само че тя бе много слаба и се е изгубила при идващите наблюдения.

След това бе открита още веднъж от Системата за последно предизвестие за метеорити с теренно влияние (ATLAS) в Южна Африка (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System). 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР