/Поглединфо/ Ако в Русия ще има номинация Човек на месеца“,

...
/Поглединфо/ Ако в Русия ще има номинация Човек на месеца“,
Коментари Харесай

Вагнер гинат извън закона: Музикантите губят хора, но все още не съществуват формално

/Поглединфо/ Ако в Русия ще има номинация „ Човек на месеца “, тогава през май несъмнено ще бъде Евгений Пригожин. Но не самичък, а дружно с всички бойци на " Вагнер ". През май беше комплициран завършек на траялите месеци и кръвопролитни борби за Артьомовск. Това струваше на „ музикантите “, които щурмуваха града, големи загуби (около 20 хиляди убити: 10 хиляди чиновници на цялостен щат и 10 хиляди предходни наказани граждани), само че градът беше високомерен, въоръжените сили на Украйна и бандеровците бяха обезкървени („ две стотни ”, т.е. убити - 50-55 хиляди, в това число наемници, почти 70-72 хиляди „ три стотни ”, т.е. ранени).

Президентът Путин поздрави бойците от съветската войска и частите на " Вагнер " с успеха.

Но в случай че имаше номинация за „ Скандал на месеца “, тогава Пригожин също щеше да я вземе със своите изявленията и сериозни изявления в мрежата, наречени „ изчистване “, адресирани до Министерството на защитата на Руската федерация.

И в случай че имаше номинация „ най-голямото неразбирателство “, тогава през днешния ден „ музикантите “ още веднъж биха я получили. Тъй като положението на ЧВК " Вагнер " към момента не е ясно. Де факто я има, води война юначен на бойното поле, само че де юре я няма - към момента няма закон за ЧВК.

Включването на Пригожин и неговите войски в майската номинация „ най-голямото неразбирателство “ обаче не е напълно тъкмо. Въпросът за легализирането на ЧВК се повдига от доста години. За финален път при започване на годината въпросът беше изразен от ръководителя на фракцията " Справедлива Русия - За истината " в Държавната дума Сергей Миронов.

Той назова ЧВК " Вагнер " " героично военно формирование " и предложи да бъде легализирано. Лидерът на СРЗИ добави, че още през 2017 година „ Справедлива Русия “ приготви и вкара закон за частните военни компании.

„ Абсолютно съм уверен, че е належащо да се легализира това героично военно формирование “, сподели той.

Тогава ръководителят на долната камара на съветския парламент Вячеслав Володин сподели, че не би трябвало да се прави разлика сред това кой по какъв начин се бие.

„ Тези, които ни пазят – военнослужещи, мобилизирани, членове на ЧВК „ Вагнер “ – всички те пазят страната, това би трябвало да бъде нашата единна позиция “, акцентира Володин.

Закон за ЧВК обаче няма. Защо? Този въпрос, на фона на сполучливото осъществяване на бойните задачи от вагнеровците (превземането на Соледар, Артьомовск и освен тях), през днешния ден се задава от мнозина. Отговорите са разнородни.

Така още през декември, в подтекста на внезапните оценки на Пригожин за началника на Генералния щаб на въоръжените сили на РФ и министъра на защитата, народен представител от Държавната дума, генерал-лейтенант в оставка, някогашен командващ 58-ма войска Виктор Соболев, приказва по тази тематика.

Той сподели без непотребна дипломатичност:

„ Нека бъдем почтени и откровени – той (Пригожин) има частна военна компания и това е нелегално. Да, те са на наша страна, ние си затваряме очите, само че това, дублирам, е нелегално ", съобщи генералът.

" ЧВК " Вагнер " от дълго време трябваше да бъде сложена на мястото си: те не играят такава роля в зоната на специфичната военна интервенция, с цел да диктуват своите условия. Поставянето на себе си над другите е недопустимо ", съобщи още той.

Бившият пълководец на армията акцентира, че армията се нуждае от строга концентрация.

Евгений Пригожин отговори на Соболев в личния си дух - дано отиде на фронта и покаже качествата си.

Като цяло във военната среда отношението към " музикантите " е двусмислено. Но тук би трябвало да се прави разлика сред мненията на военните, които познават армията от вътрешната страна, от многочислените " диванни специалисти ", които не са помирисвали барут, само че са доста гневни - дали по нечия заповед, или тъй като желаят да изливат яд в мрежата.

Доблестта и смелостта на „ вагнеровците “ се признават от хората в униформа, тяхната организация, неналичието на непотребна, постоянно просто ненужна администрация, също, само че мнозина считат, че първо, освен „ вагнеровците “ се бият, и второ, че разпокъсването на армията – не е вярно.

„ Днес имаме Въоръжените сили, Службата за гранична защита на ФСБ (ФПСФСБ), Рогвардия. Ако прибавим тук ЧВК, освен Пригожин, само че и други, по-малки, тогава се получава разкол. А имаме потребност от обединен надзорен център, по време на Великата отечествена война това беше щабът, в противоположен случай ще се получи някаква " махновщина ". Без значение по какъв начин ще измъкнем ЧК от ЧВК ", споделя капитан 1-ви сан Сергей Ищенко

- " Има още един миг. Между Министерството на защитата и ЧВК " Вагнер " тече същинско съревнование за " щикове ". Много мъже, избирайки къде да отидат да служат, не избират армията, която интензивно кани договорни бойци, а Вагнер. Ако не се неистина, до 10 000 души месечно се записваха в центровете за набиране на " оркестър " на Пригожин ", продължава той.

Географията на тези центрове е необятна - от Сургут, Йошкар-Ола, Калининград до Чита и Красноярск. Няколко точки, несъмнено, се намират в Москва и Санкт Петербург. С една дума, музиката на " оркестъра " става все по-популярна в страната, макар правните спорове.

Между другото, откакто напусна държавната работа, Рамзан Кадиров също приказва за своя ЧВК. Малцина обаче се съмняват, че това ще се случи скоро. Дотогава може да бъде признат и законът за ЧВК.

Освен това, както сподели Кадиров, " частната военна компания " Вагнер " твърдо " потвърди своята успеваемост във военно отношение и тегли линия под диалозите за нуждата от ЧВК.

Дебатът за легализирането на частните военни компании обаче продължава.

- " Воювал съм в Афганистан, по наше време структурата на армията беше друга. Нямаше доброволци и контрактори, изключително ЧВК. Но нашите елементи изпълняваха бойни задания. Това, което се случва в този момент, не ми е напълно ясно ", - споделя Героят на Съветския съюз, пенсиониран полковник от ВДВ Николай Кравченко, който живее в Омск

- " Има тежки борби, нашите бойци и офицери умират... Според мен в този момент е не е моментът да повдигаме въпроса за узаконяване на частни военни компании. Няма потребност да бързате ", счита той.

" Войските ще изпълнят задачата, сложена от висшия главнокомандващ, след което ще може да се върнем към тематиката. Общо взето това е работа на политиците, а на военните е да пазят Родината ", добави Кравченко.

Андрей Клишас, ръководител на комисията по конституционно законодателство на Съвета на федерацията, вижда казуса в малко по-различна низина:

„... За да се одобри какъвто и да е закон, би трябвало социална поръчка. Вече го има, вълнуват ли се жителите от тази тематика? Не. Има ли законодателни начинания в тази тенденция? Не ги видях “, изясни гледната си точка той.

Може би. Единственият въпрос е по какъв начин и къде да търсите.

През май тази година каналът МИГ в Telegram организира изследване, тематиката беше равнището на доверие към създателя на оркестъра Евгений Пригожин. В изследването са взели участие над 50 000 души. 80% от запитаните дават отговор, че имат доверие.

Същият брой хора нарекоха Пригожин „ лицето на спецоперацията “ участниците в изследването на различен канал в Telegram. Потребителите бяха помолени да избират сред Сергей Суровикин, Сергей Шойгу, Рамзан Кадиров, Валери Герасимов и Евгений Пригожин.

Човек може да спори дълго за представителността на тези и други изследвания, за медийните фактори и други тънкости на социологията, за разпространяваната марката, само че въпросът съгласно мен е, че през днешния ден " Вагнер " - във всеки случай - показва нашата вяра за победа. И трансформира тази вяра в действителност на бойното поле.

Тази позиция беше подкрепена и от депутата от Държавната дума от четири свиквания, някогашният сенатор на Съвета на федерацията Франц Клинцевич, ръководител на управителния съвет на Руския съюз на ветераните от Афганистан, притежател на два ордена на Червената звезда.

„ Бил съм на война от доста години, ненавиждам войната. Но това, което ЧВК Вагнер прави през днешния ден, е един от най-важните принадлежности и образци за същинско отношение към Родината и отбраната на Отечеството. Затова дано [тези критици] млъкнат, другояче рано или късно всеки ще би трябвало да дава отговор за това пред Господ Бог и ветеранската общественост. Те към момента не го осъзнават. "

„ Частната военна компания „ Вагнер “, чиито бойци героично се бият в зоната на специфичната интервенция, в действителност е противозаконна, статутът на ЧВК и други въпроси не са контролирани от закона. Депутатът от Държавната дума Михаил Шеремет предложи да се направи това още през зимата.

Според него е належащо да се реши въпросът с ЧВК " Вагнер " на законодателно равнище, да се одобряват нужните закони за обществена отбрана на бойците на организацията, да се изравнят с съветската войска във връзка с приемането на държавни награди, компенсации и пенсии.

Ползите би трябвало да бъдат разширени за фамилиите на вагнеровци и така нататък Самите бойци би трябвало да получат статут на ветерани от борбата, както и военнослужещи от въоръжените сили на Руската федерация и доброволци.

Не може да се каже, че Кремъл не чува тези отзиви. Правителството търси взаимни отстъпки. Така през март съветският президент Владимир Путин подписа закон, въвеждащ наказателни наказания за дискредитиране на участници в специфичната военна интервенция (СВО), в това число членове на доброволчески групи. Законът важи и за ЧВК " Вагнер ", сподели прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков.

Решава се и въпросът със обществените гаранции. Властите на Ленинградска област към този момент приравниха бойците на частни военни компании с военнослужещите от въоръжените сили.

Губернаторът на Ленинградска област Александър Дрозденко изиска описи на ленинградчани, воювали в редиците на Вагнер. Те имат право на ограничения за подкрепяне от района.

Бойците от ЧВК " Вагнер " към този момент имат право на удостоверения за ветерани от бойните дейности.

Преди това бойците, завърнали се от СВО, изпитваха компликации при приемането на такива документи. Основната причина беше, че доста от нюансите не бяха написани в законодателството.

Но въпреки всичко се основава усещане за някаква мозайка, която не се е развила в един модел. Цялостността не е задоволителна. Там го закърпиха, тука, само че правните пропуски остават.

„ Днес нуждата от закон за ЧВК е назряла и презряла “, споделя юристът и правозащитник Дмитрий Аграновски.

— " Има ЧВК, те работят и демонстрират своята успеваемост. Виждаме го сега в зоната на СВО. И затова е належащо законодателно контролиране на тяхната активност, без значение дали някой харесва такива структури или не ", съобщи той.

Да, казусът е комплициран, само че това не значи, че не може да бъде решен. По принцип не е редно, когато група въоръжени хора съществува отвън правното поле.

Александър Храмчихин, заместник-директор на Института за политически и военни разбори, споделя същата позиция:

- " Военна конструкция, която юридически не съществува, е нелепост. Законът трябваше да бъде признат завчера. Странно е, че не го направиха. "

" Наистина е необичайно, тъй като когато властта желае, депутатите одобряват закони доста бързо. Понякога има две чувания едновременно... "

Не толкоз от дълго време в покрайнините на село Бакинская в Краснодарския край се появи гробище, тук погребваха вагнеровците, паднали в борби. Тези, които са написали наследство, че желаят да бъдат заровени тук, както и сираци. Тук има и заровени тела, които по разнообразни аргументи не са били прибрани от родственици.

Има десетки гробове, върху тях венци с червени звезди. Сигурно в последно време ще има още гробове. Някъде има кръстове, някъде колони с полумесец. В бъдеще Евгений Пригожин има намерение да открие мемориал на това място.

На падналите " вагнеровци " към този момент не им пука за разногласията, които се водят към закона за ЧВК. Те почтено извършиха воинския си дълг - кой в Сирия, кой в Либия, кой в Украйна, водиха война и умряха не толкоз за пари, що се касае за родината си.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР