Поглед към студентите у нас и им на пазара на

...
Поглед към студентите у нас и им на пазара на
Коментари Харесай

Реализация в България: Кои са най-високоплатените специалности у нас?


Поглед към студентите у нас и им на пазара на труда. Тази година още веднъж най-високи заплати взимат приключилите „ Информатика и компютърни науки “ - 3456 лева Следват „ Математика “ – с 2771 лева, „ Комуникационна и компютърна техника “ – с 2731 лева и „ Медицина “ - с 2711 лева Данните са от рейтинговата система на в България.

Направление „ Икономика “ продължава да е у нас с над 28 200 настоящи студенти. Следват го „ Педагогика “ с малко над 17 000 учащи се и „ Медицина “ - с към 13 200.

В кои посоки безработицата е най - ниска ?

Петър е на 23, учи „ Компютърни науки “ в Софийския университет. В началото на втори курс стартира работа в интернационална компания за споделен превоз. Днес отговоря за генерирането на данъчни доклади на водачи и снабдители по целия свят.
Кои са най високо и кои най-нископлатените специалности у нас?
Снимка: bTV

„ Университетът още е съответстващ, дава ти много теоретични знания, обаче те не са потребни за по-голямата част от хората. Много дребна част се занимават с фундаментите на информатиката и по тази причина не им е толкоз нужна. Могат да се оправят с практични качества, които да добият отвън университета “, споделя Петър Велков, софтуерен инженер.
Снимка: iStock

По данни на просветителното министерство най-ниска е безработицата измежду приключилите „ Военно дело “, „ Медицина “, „ Фармация “ и „ Стоматология “ - към и под 1%. Най-трудно се намира работа по специалностите „ Социални действия “ и „ Животновъдство “.

„ Анализирайки връзката и потребностите на децата, които са в междинното обучение, ние би трябвало по този начин да нагодим висшето обучение към техните стремежи, че да имат налична форма и среда за образование, с цел да могат да получат тези умения, които да им дадат опция за работа “, споделя Сашо Пенов, министър на образованието и науката.

Половината от студентите в страната се образоват в деветте най-големи в България. Другата половина се разпределя сред останалите 43 висши учебни заведения. Най-много са студентите в „ Алма Матер “ – 20 000.
Кои са най високо и кои най-нископлатените специалности у нас?
Снимка: bTV

„ За последните 7 години имаме удвояване на каузи на задграничните студенти в България - от 4 на 8 % “, разяснява Георги Стойчев, началник на консорциума, изготвил класацията.

Чуждестранните студенти избират главно „ Медицина “, „ Стоматология “ и „ Ветеринарна медицина “. На прага на дипломирането си, Петър не съжалява за избора си на компетентност.

„ Студентите знаят, че 2-3 години в частна компания ще получават, може би, повече от техните лектори “, счита той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР