Поевтиняването на основните зърнени контракти по световните борсови пазари завърши

...
Поевтиняването на основните зърнени контракти по световните борсови пазари завърши
Коментари Харесай

Цените на пшеницата и царевицата тръгнаха колебливо нагоре

Поевтиняването на главните зърнени договори по международните борсови пазари приключи през предходната седмица и множеството цени се връщат леко нагоре. Отвъд Океана хлебната пшеница се нарастна с 2 $ до 325 щ.д./тон, тази във Франция качи също с 2 евро до 295 евро/тон. Само в Украйна и Русия пшеницата поевтиня със надлежно 5 и 3 $ и доближи 290 и 300 щ.д./тон.

Трендът при царевицата е също неуверен – в Съединени американски щати има намаляване с 2 $ до 304 щ.д./тон, във Франция плюс 7 евро до 295 евро/тон, в Русия плюс 4 $ и 260 щ.д./тон, разясняват специалистите от Софийската стокова борса.

Цената на ечемика във Франция, пкри която беше записано сензитивно смъкване за последния месец, в този момент обръща тренда и продължава с нагоре с 5 евро до 275 евро/тон, в Русия има съмнения към старите цени с минус 1 $ до 273 щ.д./тон.

Рапицата на Euronext, която очевидно продължава да следва синусоидална крива и преди седмица поевтиня много, в този момент се връща нагоре с плюс 11.25 евро до равнища от 546 евро/тон. Цената на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам, за следващ път се устреми сензитивно надолу и загуби нови 30 $ от цената си до 1190 щ.д./тон, а тази на рафинираната захар се пробва да компенсира декемврийските загуби с плюс 8.50 $, достигайки до 555 щ.д./тон на борсата в Лондон.

В подкръг „ Зърно “ на Софийска стокова борса котировките са най-вече за предложение. Цената „ продава “ на хлебна пшеница от производител е на начална цена от 630 до 730 лева./тон, тази на фуражна пшеница е 570 лева./тон, а царевица – на 560 лева./тон. Има поръчки за покупка на маслодаен слънчоглед от място на 920 – 930 лева./тон. Всички цени са без Данък добавена стойност.

В подкръг „ Хранителни артикули ” цените на главните артикули са като нормалните, продължава предлагането на зрял боб в чували на 2398 лева./тон и на слънчогледово олио в бутилки на 3.50 лева./л.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР