Поевтиняването на еврото може допълнително да навреди на икономиката на

...
Поевтиняването на еврото може допълнително да навреди на икономиката на
Коментари Харесай

Докога ще се обезценява еврото?


Поевтиняването на еврото може в допълнение да навреди на стопанската система на Европейски Съюз, която се бори с висока инфлация. Обезценяването му продължава. В други времена това може и да не е чак толкоз неприятна вест. Не обаче и в този момент.

След руската инвазия в Украйна през февруари еврото се намали доста по отношение на $. А напоследък падна и под психическото равнище на паритета по отношение на щатската валута.
Прочетете още
Стойността на общата европейска валута падна под 0,99 щатски $ за първи път от близо 20 години насам. В понеделник сутринта (05.09.2022 г.) еврото на моменти се разменяше за едвам 0,9878 щатски $, след което леко се възвърне. Това е най-ниското му равнище от декември 2002 година насам, предава DW.

Европейската централна банка (ЕЦБ) дефинира референтен курс за 1 евро от 0,9920 $. Това значи, че доларът коства 1,0081 евро.

Защо еврото поевтиня?

Слабо, по-слабо, евро: общата европейска валута доближи рекордно ниска стойност по отношение на $. Едно евро към този момент коства по-малко от един $. Какво значи това за потребителите и стопанската система?

Влошаването на вероятностите пред еврозоната в условия на възходящи цени на природния газ и опасенията, че Русия ще спре дефинитивно газовите доставки, натискат надолу цената на единната валута. Твърде сериозната взаимозависимост на големи стопански системи като германската и италианската от съветския газ също разтревожи вложителите. Икономистите предвиждат доста по-бърза и мъчителна криза в еврозоната, в сравнение с в САЩ.

Към всичко това се прибавя и разликата в лихвените проценти от двете страни на океана. Федералният запас подвигна по-агресивно лихвените проценти, с цел да пребори инфлацията. Американските парични регулатори ги покачиха общо с 225 базисни пункта от март насам, до момента в който ЕЦБ ги е вдигнала едвам с 50 базисни пункта.

Парите отиват там, където има по-висока рентабилност, тъй че сега щатският $ се възползва от обичайна си прелест като несъмнено леговище във време на рецесия.

Какво съставлява паритетът евро-долар?

Паритетът значи, че един $ коства едно евро. Това е психически предел със мощен символизъм за участниците на пазара.

Паритетът постоянно е и точка на опозиция, където биковете и мечките - пазарните участници, които залагат надлежно за покачване и намаляване на цената на дадена валута - се срещат, с цел да дефинират бъдещия ѝ тренд. През предишния месец еврото към този момент се беше сринало към паритет, само че след това за малко съумя да се увеличи.

Как по-слабата валута се отразява на потребителите?

Понижаването на еврото ще натовари европейските семейства и предприятия, които така и така изпитват усложнения поради рекордната инфлация. По-слабата валута би оскъпила вноса, за който се заплаща най-вече в долари. Ако вносните артикули са първични материали или междинни артикули, по-високите им стойности може да усилят в допълнение крайните цени.

В естествени времена слабото евро може и да бъде добра вест за стопанските системи, които разчитат на износа, да вземем за пример като немската. Така се подтиква износът, който е главно в долари и поевтинява. Настоящите времена обаче не са естествени поради проблемите международните вериги за доставки, глобите и войната в Украйна.

Докъде може да падне единната валута?

Залозите, че еврото ще падне още повече под паритета, набъбнаха с утежняването на енергийната рецесия в Европа. Американската капиталова банка Морган Стенли чака европейската валута да падне до 0,97 за долар още преди края на това тримесечие.

Експерти чакат общата европейска валута скоро да падне до 0,97 евро за един $

Опитът на Европейски Съюз да понижи зависимостта си от съветския петрол и газ докара до по-високи разноски за сила. " Рязкото повишаване на цените на вноса на енергийни артикули се отразява отрицателно за еврото, а краткосрочните ни прогнози до септември не престават да сочат, че еврото ще се движи към паритета към $ ", счита Джордж Саравелос, началник на отдела за валутни проучвания на Дойче банк.

Какво значи по-слабото евро за ЕЦБ?

Слабото евро и покачването на цените усилват провокациите пред Европейската централна банка. Институцията, основана във Франкфурт, е подложена на критика, че е закъсняла с повишението на лихвите.

Положението на ЕЦБ, която има мандат да овладява инфлацията, се усложнява и от обстоятелството, че еврото отслабна освен по отношение на $, само че и по отношение на други валути като швейцарския франк и японската йена. Понижаването на цената му беше един от факторите, които накараха Централната банка да усили лихвения % с 50 базисни пункта през юли. Този четвъртък (08.09.2022 г.) управителният съвет на ЕЦБ се събира още веднъж, с цел да разиска ново вдигане на лихвения %.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР