Поевтиняване на природния газ с между 14 и 18 процента

...
Поевтиняване на природния газ с между 14 и 18 процента
Коментари Харесай

Булгаргаз ще предложи по-ниски цени за февруари

Поевтиняване на природния газ с сред 14 и 18 % през февруари може да предложи " Булгаргаз ". Това стана ясно по време на откритото съвещание на КЕВР днес за разискване на прогнозните цени за синьото гориво.

" Булгаргаз " ще внесе окончателното си заявление с ценовите оферти на 1 февруари, само че " при всички положения  не чакаме изненади и ще има понижение на цената на природния газ, макар динамичността на пазарите в Европа ", уточни по време на съвещанието изпълнителният шеф на газовата компания Николай Павлов.

Доставките на природен газ от Русия не са застрашени, съобщи още той в отговор на въпрос на шефа на КЕВР Иван Иванов, подбуден от възходящото напрежение към Украйна. 

" Миналата седмица бордът на шефовете имаше диалог с сътрудниците от " Газпром ". Нямаме никакви терзания, никакъв знак, че ще има спирания на доставките ", посочи Павлов пред КЕВР.

Той добави, че от " Газпром " са удостоверили, че доставките на природен газ ще се извършват освен в България, само че и в района и Европа. Руската компания е уверила, че ще извършва прецизно договореностите и ще доставят количествата природен газ.

" Към сегашния миг България получава оптимално вероятните количества природен газ, които азерският снабдител се съгласява да достави ", сподели още изпълнителният шеф на " Булгаргаз ".

По думите му, подписаните съглашения са напълно в полза на българската страна. " Те изключват опцията азерската страна да задейства наказателна уговорка по контракта, отчитайки неналичието на това договорно трасе. В случай, че е нямало такива договорни съглашения, " Булгаргаз " освен, че е нямаше да има опция да получава азерски природен газ, само че и щеше да заплаща и глоба за количества, които не може да получи ", означи Павлов.

Той уточни, че тези краткотрайни съглашения дават опция на българския пазар да доближават количества природен газ, които са по договорната цена още от първия ден на доставка.  

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР