Поетът Никола Вапцаров е удостоен посмъртно с Международна награда на

...
Поетът Никола Вапцаров е удостоен посмъртно с Международна награда на
Коментари Харесай

На този ден: Вапцаров с посмъртна Награда за мир

Поетът Никола Вапцаров е почетен посмъртно с Международна премия на мира на 19 юни 1953 година Отличието се връчва от Световния съвет на мира, който утвърждава номинацията на България всред оферти на десетки други страни. Наградата е учредена за подучване на изтъкнати борци против войната и радетели за мир.

Авторът на " Моторни песни " взе участие по време на Втората международна война в съпротивата против нацистките войски, воден от леви убеждения и просъветската политика на тогавашната компартия. За незаконната си активност Вапцаров е задържан през 1942 година и след мъчения в ареста признава присъединяване си. При обиск в дома му са открити револвер, шифровани мемоари, пропагандни материали, които се употребяват като доказателство на правосъдния развой в София.

Той е наказан на гибел и още същата вечер е разстрелян дружно с Антон Иванов и други техни съидейници. Преди разстрела Борис III отхвърля молбата на Никола Вапцаров за опрощение.

В трагичния живот на поета има и интервал, в който той, участвайки в Македонския книжовен кръжок, декларира: " Ние сме македонци. И нашето творчество би трябвало да бъде в работа на македонската идея “.

Години по-късно Вапцаров, чийто великански монумент краси центъра на Скопие, е трансфорат в един от патриотичните знаци на Македония, макар че Вапцаров написа единствено на български, дефинира себе си като българин и приветства връщането на Южна Добруджа на България.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР