Поетапно вдигане на цените на билетите при градските и междуселищните

...
Поетапно вдигане на цените на билетите при градските и междуселищните
Коментари Харесай

Масово поскъпване на градския транспорт: София и Пловдив ще се разминат

Поетапно повдигане на цените на билетите при градските и междуселищните транспорти следва в няколко градове в страната. Това разгласи Конфедерацията на автобусните превозвачи. Поскъпването на транспорта ще бъде реалност в обитаемоте места, където договорите на превозвачите, подписани по Закона за публични поръчки, разрешават до 50% нарастване. Засега в София и Пловдив сходно нарастване на цената на билета не се планува, обявиха за Economic.bg от пресцентъра на двете общини.

Увеличение ще има там, където цената е под себестойността на услугата, имайки поради пътникопотокът и цените на горивата. Ще става поетапно, по преценка на локалните управляващи и на превозвачите “, съобщи за Economic.bg ръководителят на КАП Магдалена Милтенова.

В понеделник Благоевград подвигна цената на билета за градския превоз с 40 стотинки и по този начин жителите към този момент ще заплащат 1.20 лева за услугата. За междуселищните транспорти нарастването е 20%. Така билетът от Благоевград до София към този момент ще коства 12 лева

Поскъпването се постанова поради високите цени на горивата, пониженият пътникопоток и неналичието на помощ от страната. Превозвачите изложиха проблемите си още предходната година, в това число и пред депутатите. При гласуването на бюджета, КАП изиска към 100 млн. лева спомагателни средства за градските линии в страната, само че не срещна утвърждение в лицето на властта.

Според Милтенова по-високите цени на услугата обаче не можгат да компенсират увеличените цени на горивата, което значи, че проблемите за сектора остават на дневен ред.

Ако прилагаме цени на пазарен принцип, би трябвало цената на билета да стане 3 лева, само че ние изпълняваме обществена активност. Тя ще изисква в допълнение финансиране. Очаквам сътрудник от Плевен да ме осведоми кои линии от 1 април остават без транспортьор, тъй като има и такива сътрудници, които желаят да приключват договорите си “, показва Милтенова.

Според ръководителят на КАП страната трябваше да подкрепи сектора, с цел да не останат обитаеми места без превоз. Милтенова счита, че актуализацията на бюджета през юни е прекомерно надалеч във времето. Браншът чака помощ доста по-рано.

Очакваме помощ доста по-рано от актуализацията, с цел да спрем лавината от преустановяване на договорите. Помощта е за популацията, с цел да има достъп до превоз, а не за самите превозвачи “, показва Милтенова.

Тя акцентира цялостното повишаване на храни и артикули, което постанова и нарастване на заплатите на заетите в бранша. Там, където общините решат да отделят средства от личните си бюджети, с цел да подкрепят превозвачите, актуализация на възнагражденията няма да има.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР