Подземното газово хранилище (ПГХ) Чирен е национален обект, реши Министерският

...
Подземното газово хранилище (ПГХ) Чирен е национален обект, реши Министерският
Коментари Харесай

Подземното газово хранилище Чирен вече е национален обект

Подземното газово вместилище (ПГХ) " Чирен " е " народен обект ", реши Министерският съвет на днешното си съвещание.

Решението се постанова по отношение на Делегиран правилник (ЕС) 2020/389 на Европейската комисия от 31 октомври 2019 година, с който планът за уголемение на газовото вместилище е доказан като план от общ интерес. За неговото осъществяване се вкарва характерен режим, който включва наложително предоставяне на най-голям приоритет според националното законодателство.

С приемането на статут на " народен обект " ПГХ Чирен ще може да разчита на ускорено издаване на позволения, правила за Оценка на въздействието върху околната среда и запознаване на обществеността на най-ранен стадий от тяхното осъществяване, регулаторни тласъци, правила за трансгранично систематизиране на разноските и механизми за финансова поддръжка.

Проектът за уголемение на ПГХ " Чирен " планува поетапно увеличение на потенциала на единственото на територията на България газово вместилище. С осъществяването му се чака удвояване на размера съхраняван газ до 1 милиарда м3 и на дебита на рандеман и нагнетяване до 8 - 10 млн. м3/ден.

ПГХ " Чирен " е основен инструмент за действието на газовия пазар в България, посредством който се компенсира сезонната нееднаквост в потреблението на природен газ в страната. С плана за неговото уголемение се цели от една страна да бъдат основани условия за гарантиране сигурността на газовите доставки, а от друга - консолидираното на хранилището в един взаимосвързан районен и общоевропейски пазар.

Проектът за уголемение потенциала на ПГХ " Чирен " е включен в Общностния Десетгодишен проект за развиване на мрежите, създаден от ENTSOG и попада в газовите районни капиталови проекти за Централна и Източна Европа и за район Южен кулоар. Проектът е част от националния десетгодишен проект за развиване на мрежата на " Булгартрансгаз " ЕАД за интервала 2021-2030 година Той има статут на предпочитан план по самодейността " Три морета ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР