Подземното газохранилище край врачанското село Чирен през 60-те години на

...
Подземното газохранилище край врачанското село Чирен през 60-те години на
Коментари Харесай

Газохранилище „Чирен“ – ключов обект не само за България

Подземното газохранилище край врачанското село Чирен през 60-те години на предишния век съществува като находище – бързо обаче е изчерпано. Десетилетие по-късно е превърнато в вместилище, което подсигурява сигурността на доставките и неравномерното ползване на природен газ.

Природният газ се съхранява на 1800 метра подземен при 110 бара налягане в 24 сондажа. 550 милиона кубика е оптималното количество. По предписание, през лятото газът се нагнетява, а през зимата се добива.
Снимка: bTV
Преди 10 години е направен план за разширението на хранилището. „ Това, което планува планът на „ Булгартрансгаз “, е да усили в двоен размер потенциала на хранилището в Чирен. Към момента той е 500-550 млн куб м, а след приключването на плана – над 1 млрд куб м ще могат да се съхраняват и в същото време да увеличим самият добивен потенциал както за нагнетяване по този начин и за предпазване също двойно “, изясни изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ Владимир Малинов.

От 2013 година модернизацията на Чирен е включена в листата на плановете от общ интерес на Европейската комисия.
Снимка: bTV
Малинов изяснява: „ Самият план се състои от няколко подпроекта – замяна на цялото наземно съоръжение на територията на Чирен, пробутване на нови 10 експлоатационни сондажа и 3 наблюдателни и нов газопровод, който да свърже хранилището и да обезпечи преноса на природен газ “.

Плановете са до края на тази година да старира поръчката за строителството на надземната част, а следващата година – проектирането на газопровода, който да свърже " Чирен " с " Балкански поток ".
Снимка: bTV
Разширението ще помогне прилежащи нам страни да употребяват в Чирен услугата предпазване на природен газ. Гърция и Македония, да вземем за пример, не имат лични складове.

От „ Булгартрансгаз “ пресмятат, че планът коства повече от 300 милиона евро. Очакват да се финансира с пари по механизма " Свързана Европа " и посредством американските сътрудници от самодейността " Три морета ". А огромната цел – хранилището в Чирен да бъде осъвременено до 2025 г.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР